1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. passiivitalot

Kaarinan ensimmäinen passiivitalo palkittiin

Kaarinan ensimmäinen passiivitalo on valittu kaupungin vuoden rakennushankkeeksi. Elina ja Nikolas Saarenmaan omakotitalossa Littoisissa lämmitysenergian kulutus on tavanomaista pienempi. Talossa ei ole varsinaista lämmitysjärjestelmää.

Elina ja Nikolas Saarenmaan omakotitalo Littoisissa on Kaarinan ensimmäinen passiivitalo. Kuva: A1 Media Oy

Talossa käytetään aurinkokeräintä, lämmön talteen ottoa saunan kiukaan hormista ja pyykin kuivausrummusta. Ikkunat suuntautuvat etelään ja länteen. Pohjoissivulla on vain kaksi pientä ikkunaa. Kaikki tai lähes kaikki tarvittava lämpöenergia saadaan aikaan aurinkoenergiaa sekä rakennuksen käytön aiheuttamaa lämpöä hyödyntämällä.

Passiivitalon paksut seinät ja tiivis eritys mahdollistavat tarkasti säädellyn ilmanvaihdon, jonka avulla voidaan minimoida lämmönhukka.

Salomaiden talon energiatehokkuusluokka on A. Vuosittainen, laskennallinen lämmitysenergiatarve on alle 20 kWh/m2. Rakennus alittaa sekä suomalaisen että eurooppalaisen normiston. Passiivitalon lämmitysenergian tarve on jopa alle 15 % normaalitalon tarpeesta.

Palkitun talon pääsuunnittelijana on toiminut Marjo-Riitta Salomaa.

Kaarinan vuoden rakennushankkeen palkitsemisperusteita ovat tehokkaat tai vaihtoehtoiset energiaratkaisut. Samaa teemaa noudattavat myös kunniamaininnan saaneet kohteet Puutarha Timo Juntin kasvihuoneen energian kulutusta vähentävä laajennus ja maalämmöllä lämpiävä Empon koulu.