1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taidemuseot

Hyvät naiset museossa

Hyvinkään taidemuseo esittelee laajasti mm. Schjerfbeckia, Wendelinia ja Thessleffia. Näyttely rakentuu suureksi osaksi Riihimäeltä saatuihin lainatöihin.

taidemuseot
Museokaupassa on tarjolla mm. pientä Schjerfbeckia.YLE/ Kari Mustonen

Suomalaisten naistaitelijoiden klassista tuotantoa nähdään vuodenvaihteessa erittäin kattavasti Hyvinkään taidemuseossa. Esillä on muun muassa Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin ja Ester Heleniuksen maalauksia. Niin ikään näyttely esittelee Martta Wendelinin joulu aiheisten töiden alkuperäiskuvitukset. Näyttely on avoinna 11.12.2009-28.2.2010.

Riihimäen taidemuseo tukee Hyvinkään näyttelyä vahvasti muun muassa Schjerfbeckin töillään. Riihimäen ja Hyvinkään taidemuseot aikovat tiivistää yhteistyötään jatkossa, sanoo Riihimäen taidemuseonjohtaja Timo Simanainen.

Riihimäen Taidemuseon Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmasta Hyvinkäälle esille tulevien maalausten määrä on laajin, joka koskaan on ollut esillä Riihimäen taidemuseon ulkopuolella. Mukana ovat rakastetut klassikot Helene Schjerfbeck (1862-1946), Ellen Thesleff (1869-1954), Amélie Lundahl (1850-1914), Sigrid Schauman (1877-1979) ja Ester Helenius (1875-1955). Lisäksi kokoelmaan sisältyy kiinnostavia mutta vähemmän tunnettuja naistaiteilijoita kuten suomalaiset Dora Wahlroos (1870-1947), Ingrid Ruin (1881-1956) ja Elga Sesemann (1922- ) sekä ruotsalainen Eva Bagge (1871-1964). Ingrid Ruin oli Helsingin Piirustuskoulun jälkeen maailmankuulun ruotsalaisen taiteilijan Anders Zornin oppilaana ja loi itsekin taiteilijanuransa pääasiassa Ruotsissa. Ingrid Ruin on tunnettu omakuvistaan ja alastonta naista esittävistä maalauksistaan. Ruotsalainen Eva Bagge aloitti taiteilijauransa 1990-luvun vaihteessa, mutta teki taiteellisen läpimurtonsa vasta 71-vuotiaana pitämässään näyttelyssä. Tämän jälkeen häntä on pidetty kotimaassaan yhtenä sukupolvensa keskeisistä taiteilijoista. Elga Sesemannin maalaukset ovat usein omaan sisimpäänsä kääntyneitä, sielukkaita ja mystisiä.

Riihimäen taidemuseo on suljettuna helmikuuhun 2010 asti perushuollon takia. Samalla taidemuseo valmistelee omaa juhlanäyttelyään ensi vuodelle, ja markkinoi tulevaa näyttelyä nyt Hyvinkäällä.

Jouluista tunnelmaan näyttelyyn tuovat Martta Wendelinin alkuperäiskuvitukset Tuusulan kuvitustaiteen museosta ja Amerin kulttuurisäätiöstä. Martta Wendelin on Rudolf Koivun ohella rakastetuimpia kuvittajiamme. Hänen piirustuksissaan elää yhä talonpoikaisen Suomen kadotettu idylli.

Lähteet: YLE/ Kari Mustonen

Lue seuraavaksi