1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elintarvikkeiden lisäaineet

Ruuan lisäaineet askarruttavat

Ruuan lisäaineiden mahdollisista haitoista on puhuttu pitkään, mutta syksyn kuluessa asiaan on tullut uusia, kiinnostavia käänteitä. Kouluruokalat ja ruokatalot ovat ryhtyneet vähentämään esimerkiksi natriumglutamaatin käyttöä. Onko huoli siis aiheellinen?

Kuva: YLE / Pekka Sivukari

Natriumglutamaatti eli lisäaine E621 kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruuista viitisentoista vuotta sitten. Nyt Espoon kaupunki on päättänyt luopua sen käytöstä kouluruuassa.

Ravitsemusterapeutti Marika Venäläisen mukaan asiaan joudutaan lähiaikoina ottamaan kantaa myös Pohjois-Karjalassa.

- Sen verran paljon sen ympärillä keskustelua käydään, että varmasti se otetaan tarkasteluun. Ja hyvä onkin että otetaan, sillä samalla huomio kiinnittyy muihinkin ruokaan liittyviin seikkoihin, Marika Venäläinen sanoo.

Keinotekoisen glutamaatin on epäilty aiheuttavan monenlaisia oireita kuten migreeniä, hengenahdistusta, kasvojen punoitusta, jopa lihas- ja nivelkipuja.

- Tällaisista oireista on raportoitu, mutta esimerkiksi lihas- ja nivelkivuista kuitenkin aika vähän. Jotkut voivat olla sille todellakin yliherkkiä. Muuta virallista kantaa asiaan ei kuitenkaan ole kuin se, että aine on tutkimuksissa todettu vaarattomaksi, kertoo Marika Venäläinen.

Miten kuluttajan sitten pitäisi asiaan suhtautua? Ovatko glutamaatista luopujat väärässä?

- Jos lisäaineet huolettavat, niin kannattaa sitten ryhtyä tekemään ruokaa entistä enemmän itse. Nostetaan ruuan arvostusta sitä kautta, ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen neuvoo.

Joensuun kaupungin ruokapalvelupäällikön Pirjo Mäkisen mukaan natriumglutamaattia ei ole ollut tarvetta ottaa erityishuomion kohteeksi esimerkiksi kouluruokailussa.

- Asia voidaan hoitaa raaka-ainevalintoja tehdessä. Lähinnä glutamaattia lienee liemivalmisteissa. Toki asia otetaan tarkasti huomioon esimerkiksi ruoka-aineallergisten kohdalla, kertoo Pirjo Mäkinen.