Berliiniläinen hotelli alkaa tarjota ilmaisia huoneita ulkomaisille kirjailijoille

Berliiniläisessä hotellissa on käynnistynyt kirjailijoille tarkoitettu Literaturraum-hanke. Vuoden kestävän projektin aikana hotelli tarjoaa ilmaisen huoneen ulkomaisille kirjailijoille, jotta he voivat kirjoittaa ja samalla tutustua Berliiniin. Hankkeeseen valitut kirjailijat voivat asua hotellissa neljästä kuuteen viikkoon.

Luksushotellit olivat 1800- ja 1900-luvun taitteessa kirjailijoiden suuressa suosiossa. Hotelliin mentiin samanhenkisiä tapaamaan tai yksinkertaisesti vain hienostuneesta ilmapiiristä nauttimaan.

Esimerkiksi ylellisistä hotelleistaan kuuluisaksi tulleeseen Sveitsiin kirjailijat matkasivat läheltä ja kaukaa. Leo Tolstoi oleskeli mielellään sveitsiläisissä luksushotelleissa, samoin kuin Thomas Mann ja Mark Twain.

Itävaltalaissyntyinen Joseph Roth, joka asui useita vuosia pariisilaisessa hotellissa, omisti jopa romaaninsa hotellille. Hotel Savoy -romaanin tapahtumat sijoittuvat puolalaiseen Lodzin kaupunkiin ja siellä sijaitsevaan Hotel Savoyhin.

Literaturraum-hanke elvyttää vanhaa kirjailijaperinnettä

Berliiniläisessä Bleibtreu-hotellissa yritetään elvyttää viime vuosisadan vaihteessa kukoistanutta kirjailijaperinnettä. Kurfürstendammin läheisyydessä sijaitsevassa hotellissa on vastikään käynnistynyt vuoden kestävä Literaturraum-hanke. Hankkeen avulla on tarkoitus edistää kirjallisuutta ja helpottaa samalla kirjailijoiden työolosuhteita.

Literaturraum-projekti syntyi hotellinjohtaja David Weinbergerin idean pohjalta. Ajatuksena on, että hotelli tarjoaa ilmaisen huoneen ulkomaisille kirjailijoille. Tosin useita kirjailijoita hotelli ei kerrallaan majoita. Kirjailijat tulevat yksi kerrallaan ja viipyvät Berliinissä neljästä kuuteen viikkoon.

Tänä aikana kirjailijat voivat työskennellä ja asua hotellissa sekä tutustua kaupunkiin. Lisäksi he kirjoittavat kokemuksistaan Berliinissä hotellin verkkosivulle. Berliinin oleskelunsa päätteeksi jokainen hankkeeseen osallistuva kirjailija luovuttaa hotellille pienen kertomuksen, runon tai esseen.

Kaikki projektiin valitut kirjailijat ovat tunnettuja omassa kotimaassaan, mutta Saksassa lähestulkoon tuntemattomia. Hankkeen ensimmäinen kirjailija oli australialainen Robert Gray. Joulukuun puoliväliin asti hotellihuoneessa työskentelee unkarilais-serbialainen László Végél.