1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulukortit

Itse tehty joulukortti sykähdyttää

Joulukortti, varsinkin itse tehty, on mukavaa muistamista. Vaikka joulukorttien postitusaika punaisessa kuoressa lähenee, vielä ehtii luoda persoonallisen näköisiä korttiluomuksia.

Kuva: YLE / Raila Paavola

Yhä useampi ilahduttaa ystäviään itse askartelemallaan joulukortilla. Askarteluliikkeistä löytyy kosolti tarvikkeita, mutta jokaisella on myös kotonaan tarveaineet persoonalliseen korttiin.

- On paljon ihmisiä, jotka harrastavat säännöllisesti korttiaskartelua ja leikekirjailua. Vaihtoehtoja ja tyylejä on paljon, sanoo Minna Konola kokkolalaisesta askarteluliike Siluetista.

Omien joulukorttien tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Kortteihin voi esimerkiksi löytää keittiön kaapista kanelitankoja ja neilikkaa ja liittää ne korttiin.

- Ideana on, että kun postikuoren avaa, niin sieltä tulvahtaa vastaanottajalle kanelin ja neilikan tuoksua.

Kierrätystä ja kolmiulotteisuutta

Kierrätys- ja vintagekortit ovat muotia myös joulukorteissa; koristepapereita, kankaita, nauhoja, pitsiä, nappeja ja villaa.

- Ideana on käyttää kaikkea sopivaa, mitä kotoa löytyy. Suosittua on myös yhdistää erilaisia papereita, opastaa Minna Konola.

3D-kortit luovat vaikutelman kolmiulotteisuudesta. Se syntyy ison kuvan päälle liimattavista pienimmistä kuvista. Apuna käytetään kaksipuolisia tarrapaloja, jolloin kuvat kohoavat korttipohjalta. Pienin kuva liimataan päällimmäiseksi.

- On sykähdyttävää saada itse tehty kortti. Siinä on mukana aina osa lähettäjän persoonallisuutta ja persoonallista kädenjälkeä. Täydellistä suoritusta ei tarvitse tavoitella, virheitä korteissa saa olla, sanoo Konola.