1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lihantuottajat: Suurin osa sikaloista kunnossa

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK muistuttaa, ettei kaikkia suomalaisia sianlihantuottajia tule syyllistää muutaman huonosti hoidetun tilan perusteella. Keskiviikon A-Studiossa esitettiin eläinaktivistien suomalaisilta tiloilta kuvaamaa videomateriaalia, jonka perusteella eläimiä kohdellaan huonosti kymmenillä tiloilla.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan viime vuosien aikana on tehty paljon työtä eläinten terveyden- ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

- Tuhansien maatilojen joukkoon mahtuu kuitenkin valitettavia tapauksia, joissa eläimiä ei ole hoidettu asianmukaisesti. Esiin tulleet ongelmat ovat valitettavia ja asiat on hoidettava pikaisesti kuntoon, sanoo Marttila.

Atrian lihantuottajan, A-tuottajien toimitusjohtajan Jouko Lahtisen mukaan nyt julkisuuteen nousseet videot sikojen oloista ei aiheuta toimenpiteitä. Kansalliset lihantuotannon laatukriteerit, muun muassa Eviran tekemät säännölliset tarkastukset ovat riittävät.

- Julkisuuteen tulleista 30 sikalasta A-tuottajille tulee lihaa yhdeksästä sikalasta, joissa asiat ovat nähdäkseni kunnossa. Näillä tiloilla on käsittääkseni kuvattu sikalan ulkopuolella kuolleita eläimiä, jotka eivät olleet vielä raatokeräilyssä.

Kohu iski kinkuntuottajiin juuri joulusesongin alla. Jouko Lahtinen ei kuitenkaan usko julkisuuteen tulleiden tietojen vaikuttavan joulumyyntiin. Hän harmittelee kuitenkin alan saamaa huonoa julkisuutta.

- Tämä on huono asia koko alalle, jos valtakunnasta löytyy yksikin laiminlyöty sikala.