Presidentin hauki jää kalastamatta

Tasavallan presidentti Tarja Halonen jää ilmeisesti ilman jouluhaukea tänä vuonna. Ainakaan Ole Lindestam ei aio pyytää kalaa presidentinlinnaan. Hauen toimittamisesta syntyi keskiviikkona kohu, kun Lindestam kertoi YLElle, että presidentti ei ota haukea vastaan tänä jouluna.

haukikalat
Korppoolainen kalastaja Ole Lindestam
Korppoolainen kalastaja Ole Lindestam on jo lähes kymmenen vuoden ajan vienyt jouluhauen presidentille.YLE

Alkuillasta presidentin kanslia tiedotti, että se ottaa vastaan hauen seuraavan kerran ensi vuonna. Myöhemmin keskiviikkoiltana kanslia täsmensi, että kala onkin tervetullut jo tänä vuonna. Kalastaja Lindestam ei kuitenkaan lähde joulukalaan enää tässä vaiheessa.

- Jouluhaukea ei tule. Se on jo päätetty kanslian kanssa. Meidänhän pitää uskoa, mitä presidentti sanoo, ei siinä muu auta. Katsotaan ensi vuonna sitten, toteaa Lindestam.

Ensi vuoden hauen toimittamisesta kalastaja ja kanslia ovat sopineet alustavasti. Tämän vuoden hauen pyytäminen ei enää onnistu.

- Olemme ottaneet veneet ylös. Minä en viitsiskään lähteä enää tuonne kylmälle merelle ja tällainen asia pitää tietää kauan etukäteen, ei tästä muuten mitään tule.

Saariston jouluhauella ovat pitkät perinteet. Jo keskiajalla haukea vietiin muun muassa kuninkaalle Tukholmaan.

Lähteet: YLE Turku