Sonisphere on kuin raskaan rockin läpileikkaus

Porin Sonisphere-festivaalilla esiintyy vaikuttava otos raskaan rockin ja heavyn keskeisiä artisteja ja yhtyeitä. Festivaali keskittyy pitkän linjan koviin nimiin ja esiintyjät todennäköisesti kiinnostavat hyvin eri tyyppistä ja eri ikäistä yleisöä. Raskaan rockin ja heavyn näkökulmasta ohjelmistoa voisi kutsua perinnetietoiseksi.

heavy rock
Iron Maidenin laulusolisti Bruce Dickinson Helsingin Olympiastadionilla vuonna 2008.YLE

1) Iron Maiden on perusheavyn suurin nimi; sen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli 80 miljoonaa kappaletta. 1970-luvulla uransa aloittaneella yhtyeellä on ollut Suomessa aina vankka suosio.

2) Heaven & Hell on lähellä koko nykyaikaisen heavymusiikin syntysijoja, soittavathan kokoonpanossa Black Sabbathin alkuperäisjäsenet kitaristi Toni Iommi ja basisti Geezer Butler. Laulajana on korkealta ja kovaa ilmaiseva hevi-ikoni Ronnie James Dio.

3) Speedmetalyhtye Slayer on oman genrensä arvostetuin yhtye. Kalifornialaisen Slayerin rankka, mutta äärimmäisen tekninen soitanta on nostanut ryhmän jalustalle, joka ei ole juuri horjunut. Slayer on pysynyt ilmaisulleen uskollisena eikä ole monien muiden tavoin lähtenyt pehmentämään musiikkiaan.

4) Ilman Iggy Poppia rockmusiikki kuulostaisi todennäköisesti toisenlaiselta. Uudelleen kootun Stooges -yhtyeensä kanssa Porissa esiintyvä Iggy Pop nosti niin sanotun garage-soundin suuremman yleisön tietoon Yhdysvalloissa 1960-luvun lopulla. Myöhemmin energisesta lavaesiintymisestä tunnettu Iggy Pop on tehnyt myös pop-vaikutteisia levyä muun muassa David Bowien kanssa.

5) Alice Cooper on rockin vaikuttajana samaa luokkaa kuin Iggy Pop. 1960-luvulla uransa aloittaneen teatraalisin laulajan suuria hittejä ovat muun muassa Schools Out ja Poison. Pahamaineisesta imagostaan tunnettu Alice Cooper eli Vincent Fournier on nykyisin harras uskovainen ja golfin harrastaja.

6) Mötley Crue oli 1980-luvun katurockin suuria nimiä. 90-luvulla ura romahti, mutta yhtye on saanut viimeisimmällä levyllään taas jonkin asteista nostetta.

7) Yhdysvaltalainen Anthrax oli 90-luvulla speedmetallin suosituimpia yhtyeitä. Ryhmä yhdisteli nopeaan soittoon huumoria, mikä ei ole lainkaan tyypillistä genren yhtyeille.

8) The Cultin tummasävyinen rock oli suosiossa 1980-luvun loppupuolella. Myöhemmin hajonnut yhtye on jälleen palannut lavoille monien aikalaistensa tavoin.

9) Kotimainen HIM soittaa Porissa kesän ainoan Suomen-konserttinsa. HIM oli vuosituhannen vaihteessa ensimmäisiä suomalaisia kansainväliseen menestykseen nousseita yhtyeitä.

Lähteet: YLE Satakunta