EU-johtajat puivat Kreikan tilannetta

EU:n puheenjohtajamaan Ruotsin mukaan Kreikan taloustilanne on hyvin vakava. Ruotsin EU-ministeri Cecilia Malmström sanoo, että tilanteesta keskustellaan epävirallisesti EU:n huippukokouksessa. Kreikan apulaisvaltiovarainministeri kertoi torstaina, että maan velka on noussut ennätykselliseen 300 miljardiin euroon.

talous

Malmström toteaa, ettei Kreikan tilanne ole virallisesti kokouksen asialistalla, mutta EU-johtajat keskustelevat siitä päivällisellä torstaina Brysselissä.

- Olemme perhettä, yritämme tukea toisiamme, Malmström sanoo.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel katsoo, että EU:lla on velvollisuuksia Kreikkaa kohtaan.

- Yhden jäsenmaan tapahtumat vaikuttavat kaikkiin muihinkin, erityisesti, jos mailla on yhteinen valuutta, Merkel totesi.

Suomen pääministerin Matti Vanhasen mukaan tärkeintä on, että saadaan todenmukaista tietoa eikä yllätyksiä tule.

Kreikan velka ennätyssuuri

Kreikan apulaisvaltiovarainministeri Filippos Sahindis kertoi torstaina, että maan velka on noussut ennätykselliseen 300 miljardiin euroon.

Tuoreiden tilastojen mukaan työttömyys nousi Kreikassa syyskuussa 9,1 prosenttiin ja teollisuustuotanto laski lokakuussa vuositasolla 9,2 prosenttiin.

Kreikan pääministeri George Papandreou on kutsunut kaikkien puolueiden edustajia kriisikokoukseen pohtimaan ratkaisua. Kreikka on luvannut radikaaleja toimia pahenevan talousluisun pysäyttämiseksi sekä palauttaakseen investoijien ja luotonantajien luottamuksen.

Torstaina luottoluokitusyhtiö Fitch alensi Kreikan luottoluokitusta. Euroalueella myös Irlanti ja Espanja ovat saaneet luottoluokitusyhtiöiltä varoitukset.

Lähteet: AFP