Suuri osa kohusikaloista Varsinais-Suomessa

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan laiminlyönteihin syyllistyneistä sikaloista kymmenen sijaitsee Varsinais-Suomessa. Järjestö kertoo kuvanneensa tänä syksynä oloja 30 sikalassa, joissa eläimiä on kohdeltu huonosti.

sikalat
sikoja
Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan kuva on otettu somerolaisella sikatilalla.Oikeutta eläimille -yhdistys

Sikaloista neljä sijaitsee Somerolla. Salosta, Paimiosta ja Alastarolta löytyy järjestön mukaan kustakin kaksi laiminlyönteihin syyllistynyttä sikalaa.

Eläinaktivistit tunkeutuivat sikaloihin ilman lupaa ja pyrkivät selvittämään, ovatko eläinten olot parantuneet kahden vuoden takaisen kohun jälkeen. Sikatilojen oloja kuvannut Oikeutta eläimille -järjestö aikoo toimittaa Eviralle kuvamateriaalin ja tiedot videoilla esiintyvistä sikatiloista.

Uutta kuvamateriaalia sikatiloilta on kaikkiaan noin kuusi tuntia. Videolla esiintyvät tilat on tarkasti yksilöity.

Muutamalla tilalla käytiin kaksi kertaa noin kuukauden välein. Järjestö kertoo, että tiloilla muun muassa kitui pahasti sairaita sikoja hoitamattomina.

Tarkastuksista kerrotaan etukäteen

Evira vakuuttaa, että sikoja kohdellaan Suomessa pääosin hyvin, sillä laiminlyöntejä on ollut noin 15 prosentilla tiloista. Evira kuitenkin myöntää, että tarkastuksista kerrotaan tiloille usein etukäteen.

- Suomen olosuhteissa etäisyydet ovat suuria ja valvontaresursseja ei tähän asti ole välttämättä ollut riittävästi. Töiden sujuvuuden kannalta usein voidaan ilmoittaa edellisenä päivänä, että valvonta on tulossa, sanoo ylitarkastaja Taina Mikkonen Evirasta.

Mikkonen haluaa kuitenkin korostaa, että videoissa esiintyvät sikalat eivät millään ehtisi korjata epäkohtiaan seuraavaan päivään mennessä.

Tuottajajärjestö lisää koulutusta

Maataloustuottajien järjestö MTK-Varsinais-Suomi ei hyväksy tuotantoeläinten huonoa kohtelua. Aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu pitää eläinten hyvinvointiasioita erittäin tärkeinä, ja niihin aiotaan panostaa entistä enemmän tuottajien koulutuksissa ensi keväänä.

- On tuomittavaa, että eläimiä pidetään huonosti. Valtaosa tuottajista pitää sikojaan hyvin. Toivomme lisää resursseja valvontaan ja neuvontaan, Aino Launto-Tiuttu sanoo.

Vaikka MTK-Varsinais-Suomi haluaa epäkohdat kuriin, salakuvaus sikatiloilla ei saa ymmärrystä.

- Tuomitsemme sen, että kuljetaan tiloilla luvattomasti. Eläinaktivistien toimintatapa on väärä. Hiippailu toisten nurkissa ei ole hyväksyttävää, aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu linjaa.

Lähteet: YLE Turku