Obama vastaanotti rauhanpalkintonsa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vastaanottanut Nobelin rauhanpalkinnon Oslossa. Seremoniassa puhunut Obama sanoi ottavansa rauhanpalkinnon vastaan syvästi nöyränä ja kiitollisena. Obama totesi kuitenkin, ettei aio jäädä toimettomaksi Yhdysvaltoihin kohdistuvan uhan edessä.

Ulkomaat
Barack Obama tervehtii juhlakansaa.
Michelle ja Barack Obama Grand Hotelin parvekkeella Oslossa.NRK

Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjørn Jagland perusteli seremoniassa pitämässään puheessa pitkään Obaman ansioita palkinnon saajana. Jagland mainitsi, että Obamalla on saavutuksia suntaamalla Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa yhteistyön ja monenkeskisyyden suuntaan.

Rauhanpalkinnon vastaanottanut Obama myönsi, että hänen palkitsemisensa on herättänyt ristiriitaisia ajatuksia. Syynä Obama piti muun muassa sitä, että hän on vasta työnsä alussa eikä lopussa. Obama sanoi myös, että hänen saavutuksensa ovat vaatimattomat verrattuna moniin aiempiin rauhannobelisteihin kuten Martin Luther Kingiin ja Nelson Mandelaan.

- Syvällisin syy on se, että olen asevoimien komentaja maassa joka käy kahta sotaa. Toinen niistä on hiipumassa ja toinen on sota, jota Yhdysvallat ei halunnut, sanoi Obama viitaten Irakiin ja Afganistaniin.

"Sota joskus perusteltua ja tarpeellista"

Puheessaan Obama puolusti kuitenkin Yhdysvaltain voimankäyttöä maailmalla. Presidentti sanoi sodan olevan joskus perusteltua ja tarpeellistakin.

Obama vetosi puheessaan siihen, ettei Hitlerin armeijaa olisi pysäytetty väkivallatta. Samoin hänen mukaansa al-Qaidaa ei saada neuvottelujen avulla luopumaan aseistaan.

- Voimankäytön tarpeellisuuden tunnustaminen ei ole kyynisyyttä, vaan historian tosiasioiden tunnustamista, Obama uskoo.

Presidentti Obama viittasi puheessaan Yhdysvaltain edellisen presidentin George Bushin hallintoon, kun hän totesi, ettei Yhdysvallat saa taistelussaan vihollisiaan vastaan vaarantaa ihanteitaan, vaan maan tulee noudattaa sodankäynnin lakeja.

- Kadotamme itsemme, jos vaarannamme ne ihanteet joiden puolustamiseksi taistelemme, Obama sanoi ja sai yleisöltä suosionosoitukset.

Obama korosti puheessaan myös vaihtoehtoja väkivallalle. Hänen mukaansa sekä diplomaattisia pyrkimyksiä että kovempia pakotteita tarvitaan muun muassa Iranin, Pohjois-Korean ja Sudanin kaltaisten valtioiden kohtaamiseen.

Yhdysvaltain presidentti viipyy Oslon-vierailullaan vain vajaan vuorokauden ja jättää väliin perjantai-illan juhlavan Nobel-konsertin.

Muut Nobelit jaettiin Ruotsissa

Muut Nobelit on jaettu puolestaan Ruotsissa Tukholmassa. Nobelin palkinnot jaetaan perinteisesti joulukuun 10. päivä, joka on Alfred Nobelin kuoleman vuosipäivä. Ensimmäisen kerran palkinnot jaettiin vuonna 1901.

Lääketieteen Nobel-palkinnon saivat yhdysvaltalaiset Elizabeth Blackburn, Carol Greider ja Jack Szostak entsyymitutkimuksistaan, joilla on suurta merkitystä muun muassa ikääntymisen ja syövän tutkimukselle.

Fysiikan Nobelin pokkasivat tänä vuonna Charles Kao, Willard Boyle ja George Smith. Kemian palkinnon sai kolme solun ribosomeja tutkinutta akateemikkoa, yhdysvaltalaiset Venkatraman Ramakrishnan ja Thomas Steitz sekä Ada Yonath Israelista.

Taloustieteen Nobel-palkinnon jakoivat kaksi yhdysvaltalaistutkijaa. Tutkijat Elinor Ostrom ja Oliver E. Williamsson ovat tutkineet muun muassa yritysten kilpailumekanismeja.

Kirjallisuuspalkinnon puolestaan sai romanialaissyntyinen saksalaiskirjailija Herta Müller .

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset