Tiernapojat kypsyivät tiernapaapoiksi Seinäjoella

Tiernapoikien laulu kaikuu jälleen joulujuhlissa ympäri Suomen. Opiskelijapoikien Suomeen tuoma esitys on saanut Seinäjoella tavallista kypsemmät esittäjät, tiernapaapat.

tiernapojat
Seinäjoen tiernapaapat Heikki Koivisto ja Mikko Hautala kenraaliharjoituksissa. Koivisto joutui vielä hieman lunttaamaan vuorosanoja.Pasi Takkunen / YLE

Tiernapojat eli tähtipojat on vuosisatoja vanha joulun ajan perinne. Sitä on totuttu näkemään lähinnä nuorten poikien esittämänä, mutta Seinäjoella tiernapojat ovat jalostuneet tiernapaapoiksi.

Tiernapaapat syntyi kolmisen vuotta sitten, kun pitkään laulua ja seurakuntatoimintaa harrastaneet miehet päättivät laittaa itsensä likoon. Keikkoja ei tosin ole vuosittain kovin montaa. Tänäkin vuonna ainoa keikka oli torstaina iltapäivällä eläkeliiton joulujuhlassa.

Tiernapaapat muistavat joulun sanoman

Yksikään tiernapaappa ei suinkaan esitä rooliaan ensimmäistä kertaa. Tällä porukalla esityskertoja on takana noin viisi, mutta kullakin on omat muistonsa jo poikavuosilta.

- Yllättävän hyvin oli sanat muistissa, kun ensimmäisen kerran tätä harjoiteltiin, kertoo Heikki Koivisto. - Ehkä tämä hengellinen sanoma on nyt vanhemmalla iällä kypsynyt.

Tiernapaappoina esiintyivät Heikki Koivisto (kuningas Herodes), Mikko Hautala (Murjaanien kuningas), Esa Hirvilammi (mänkki) ja nuorimpana Seinäjoen kirkkoherra, lääninrovasti Tapio Luoma (knihti).

Tiernapojat tienasivat esityksillään

Tiernapojat sai todennäköisesti alkunsa Keski-Euroopassa, mistä se eteni tuntematonta reittiä pohjoiseen Suomeen ja Ouluun. Oulussa opiskelijat kiersivät ja esittivät tiernapoikia jo 1700-luvulla. Opiskelijat keräsivät esityksillä itselleen rahaa.

Seinäjoen tiernapaapat olivat niin ikään maksullisella keikalla, mutta esityksen tuotto meni suoraan Seinäjoen seurakunnan ruokapankkiin.

Tiernapojat-kuvaelma perustuu pääasiassa Matteuksen evankeliumiin. Se kertoo kuningas Herodeksesta ja tapahtumista Jeesuksen syntymän aikaan. Nimi tiernapojat tulee ruotsin kielen sanasta stjärna, tähti.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Elina Niemistö