Uganda kieltää naisten sukuelinten silpomisen

Ugandan parlamentti on hyväksynyt lain, joka kieltää naisten sukuelinten silpomisen. Törkeästä silpomisesta voi seurata jopa elinkautinen vankeus, kertoo ugandalainen verkkolehti The New Vision.

Ulkomaat

Lehden mukaan törkeänä naisten sukuelinten silpomisena pidetään tapauksia, joissa nainen kuolee, vammautuu tai saa HI-viruksen. Törkeitä ovat myös tapaukset, joissa rikoksen tekijä on terveydenhoitotyöntekijä tai uhrin vanhempi, holhooja tai muu henkilö, jonka vallassa uhri on.

Muissa tapauksissa sukuelinten silpomisesta saa enintään kymmenen vuoden vankeustuomion. Avustamisesta saa enintään viiden vuoden tuomion.

Britannian yleisradioyhtiön haastattelema kansanedustaja Lulume Bayiga toteaa, että tavasta luopuminen vapauttaa sekä miehet että naiset. Naiset alkavat nauttia seksistä ja sairaudet vähenevät, Bayiga sanoo.

Myös naisten ympärileikkaukseksi kutsuttua käytäntöä harjoittavat Ugandassa edelleen sabiny-, karamojong-, pokot- ja nubiheimot.

YK:n mukaan koko Afrikassa sukuelinten silpominen uhkaa vuosittain noin kolmea miljoonaa tyttöä. 91 miljoonaa tyttöä ja naista joutuu elämään silpomisen aiheuttamien vaivojen kanssa. Sukuelinten silpominen voi aiheuttaa muun muassa verenvuotoa, tulehduksia ja lisääntynyttä riskiä vauvan syntymiseen kuolleena.

Lähteet: YLE Uutiset