Kuokkalan kirkko kellotettiin

Jyväskylässä rakenteilla oleva Kuokkalan kirkko on saanut kellot. Kaikkiaan 23 kellon kokonaisuus nostettiin katon kautta tapuliin. Hollantilaisvalmisteinen kellosto painaa noin tonnin.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Kuokkalan kirkon kellokokonaisuus on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen. Koskaan aikaisemmin ei Suomessa kirkon kellotapuliin ole nostettu vastaavaa kellosarjaa. Kokonaisuus on kellopeli, jolla voi loihtia ilmoille myös melodioita.

-Tämä on aito soitin, jolla voi toteuttaa musiikkia. Myös paikka keskellä toria ja taloja tulee varmasti herättämään mielenkiintoa. Kyllä tarkoitus on, että kellot soivat ensi kertaa tänään, toistaiseksi tilapäiskytkennöillä, kertoo johtaja Timo Lankinen Kotimaa-yhtiöistä.

Jyväskylän seurakunnan kiinteistömestari Raimo Katajamäen mukaan ajatus useista kirkonkelloista syntyi alueen kanttorien työryhmässä.

-Haluttiin jotain muuta kuin yksi kello huipulle. Tämä on ainoa Suomessa tämmönen kellopeli. Nyt se kytketään ja annetaan käytön opastus henkilökunnalle. Tavallisesti kelloja soittaa sitten suntio toimitusten aikana ja myös kanttorit voivat soittaa erilaisia melodioita. Kellot on viritetty tarkasti, kuvailee Katajamäki.

Vaikka tuutulauluja vauvoille

Kuokkalan kirkon kellostossa on erikoista niin sanotut dynaamiset vasarat eli kellon lyöntivoima on riippuvainen siitä, kuinka lujaa soittaja painaa koskettimia. Näin kellot ovat myös naapuruston kannalta ympäristöystävälliset. Niillä voidaan soittaa todella hiljaakin, vaikka vauvoille tuutulauluja.

Harvinainen ja haastava urakka

Katajamäki kuvailee koko kirkon rakennusprojektia haastavaksi. Kirkon rakennustyöt aloitettiin kesäkuussa 2008 ja kirkon on määrä valmistua helmikuussa 2010.

Kuokkalan kirkon kerrospinta-ala tulee olemaan 1328 neliömetriä ja valmiiseen kirkkosaliin tulee tilaa noin 275 hengelle. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 9,6 miljoonaa euroa. Kuokkalan kirkko on ainoa tällä hetkellä rakenteilla oleva kirkko Suomessa.

Harmaan kirkkorakennuksen ulkoseinien ja katon materiaaliksi on valittu espanjalainen liuskekivi. Sisämateriaalit ovat pääsääntöisesti puuta. Kirkon pääovelta sisään astuttaessa näkymää hallitsee ainutlaatuinen kattorakenne, niin sanottu verkkokuori, joka on koottu säteittäissahatusta suomalaista kuusilaudasta. Verkkomainen kuori taipuu katossa holvikaariksi.

-Elementtiosia kirkossa ei ole lainkaan, vaan kaikki on tehty käsityönä. Kirkon rakennuspaikka on myös aivan vilkkaan liikekeskuksen vieressä, asutuksen rajanaapurissa. Kirkko nousee siis kirjaimellisesti keskelle seurakuntaa, summaa Katajamäki.