Ortodoksinen kirkko keskittää kirkonkirjansa Kuopioon

Suomen ortodoksisen kirkon keskusrekisteri aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa Kuopiossa. Keskitetyn rekisterin myötä kaikkien ortodoksisten seurakuntien jäsenrekisterit löytyvät jatkossa yhdestä paikasta.

Kirkonkirjat
Suomen ortodoksisen kirkollishallituksen päärakennus Kuopiossa.
Suomen ortodoksisen kirkon keskusrekisteri aloittaa Kuopiossa vuoden 2010 alussa.YLE / Antti Karhunen

Keskitetyllä kirkonkirjojenpidolla haetaan muun muassa tehokkuutta ja säästöjä.

Vuoden alusta Kuopioon siirtyy 14 ortodoksisen seurakunnan sekä Lintulan ja Valamon luostareiden kirkonkirjat. Loput 11 seurakuntaa liittyvät keskusrekisteriin näillä näkymin ensi kesään mennessä.

Kirkollishallituksen keskusrekisterin tehtävä on hoitaa seurakuntien, luostareiden ja ortodoksisen keskusarkiston kirkonkirjojenpitoa. Keskusrekisterissä ylläpidetään kirkon sähköistä jäsentietojärjestelmää ja keskusrekisterin arkistoa sekä tarjotaan myös virkatodistus- ja sukuselvityspalveluja koko kirkon kattavasta aineistosta.

Keskusrekisterin koko kirkonkirja-aineisto on sähköisessä muodossa. Digitointiprojektia ei saada kokonaisuudessaan valmiiksi ennen vuodenvaihdetta, minkä vuoksi kaikki seurakunnat eivät tule vielä vuoden alussa keskusrekisterin piiriin. Kun keskusrekisteri käynnistyy koko laajuudessaan vuoden 2010 aikana, seurakunnista ei enää anneta lainkaan virkatodistuksia.

Venäjälle luovutetun alueen lakkautettujen seurakuntien todistukset hoidetaan kuitenkin jatkossakin Mikkelin maakunta-arkistossa. Myös joidenkin vanhempien seurakuntien venäjänkielinen aineisto hoidetaan maakunta-arkistossa.

Lähteet: YLE Savo