Anttila: Erolleni ei ole perusteita

Eläinoikeusaktivistit ovat vaatineet maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan eroa uuden sikatilakohun takia. Ministeri Anttila ei näe erolleen perusteita, koska lainsäädäntöä on juuri uudistettu ja vahvistusta valvontaan on tulossa vuoden vaihteessa.

Sirkka-Liisa Anttila
sikoja
Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan kuva on otettu somerolaisella sikatilalla.Oikeutta eläimille -yhdistys

Oikeutta eläimille - yhdistys julkaisi internetissä tiedot 30 sikalasta, joista aktivistit sanovat löytäneensä muun muassa hoitamattomina kituvia, pahasti sairaita sikoja. Listalla on yksi sikatila Forssasta ja toinen Jokioisilta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira aikoo tarkistuttaa kaikki sikatilat, joilla aktivistit ovat kuvanneet eläinten huonoa kohtelua.

- Kahden päivän aikana saadaan vastaus siihen, että mikä se todellisuus näillä tiloilla on. Jos puutteita löytyy, en sellaista hyväksy missään tapauksessa, sanoo maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Anttila korostaa, että viime aikoina tiloille tehdyissä tarkastuksissa puutteiden määrä on selkeästi vähentynyt. Hän kieltää jyrkästi eläinaktivistien väitteen siitä, että Suomi noudattaisi EU:n minimivaatimuksia tuotantoeläimiä koskevissa säädöksissä, vaikka jäsenmailla olisi mahdollisuus tehdä tiukempia säädöksiä koskien tuotantoeläinten hyvinvointia.

- Tämä ei pidä paikaansa. Valtion tukemassa tuotantotilojen rakentamisessa meillä on ollut tiukemmat määräykset kuin mitä EU vaatii. Jos taas rakennetaan kovalla rahalla niin silloin varmaan mennäänkin minitasolla.

"Lainsäädäntö on nyt kunnossa"

Oikeutta Eläimille yhdistys vaatinut ministeri Anttilan eroa ja väittää, ettei Anttila ole toteuttanut lupaustaan laittaa eläintilojen asiat kuntoon. Anttila sanoo, että helpoin tapa ratkaista ongelmia on vaatia ministerin eroa.

- Eläinten hyvinvoinnista vastataan tiloilla. Ministerin vastuulla on se, että lainsäädäntö on kunnossa ja valvonta toimii. Ja nyt meillä on lainsäädäntö kunnossa.

Marraskuun alussa astui voimaan uusi eläinlääkintähuoltolaki, jossa Anttilan pureudutaan eläinten hyvinvointiin ja terveydenhoitoon. Uusi laki poistaa muun muassa tarkastuksia tekevien kunnaneläinlääkäreiden jääviysongelman siten, etteivät he enää tarkasta omia tilojaan, sanoo Anttila. Lisäksi 15 uutta läänineläinlääkäriä aloittaa tehtävissään ensi vuoden alusta ja heidän tehtävänään on nimenomaan paneutua siihen, että onko meillä riskitiloja ja minkälaisia riskejä.

- En koe eroa perustelluksi, koska lainsäädäntö on uudistettu ja lisäksi meillä on aloittanut työnsä eläinten hyvinvointineuvottelukunta. Samoin on aloittanut työnsä eläinten hyvinvointikeskus.

Virikkeiden puute suurin ongelma

Ministeri Sirkka-Liisä Anttila sanoo, että tilojen rahoitusongelmat ovat aiheuttaneet sen, että monilla tiloilla on käytössä ritilämalleja, jolloin sioilla ei ole virikkeitä. Anttilan mukaan suuri osa tiloille annetuista huomautuksista johtuu juuri siitä, ettei sioilla ole olkia tai sikalan ilmastointi on puutteellinen. Anttila korostaa, että puutteellisia on kuitenkin vain murto-osa tiloista.

Virkikkeiden puutteeseen puututaan nopeasti, sanoo Anttila.

- Ritilöiden takia sikaloissa ei juuri ole olkia, koska ritilän tukkeutuvat. Ja siat kaipaavat tilan lisäksi juuri olkia virikkeekseen. Nyt kun avaamme seuraavat rakentamisavustukset ja korkotukilainat niin tämä asia laitetaan toiseen asentoon, lupaa Anttila.

Lähteet: YLE Häme