Amatöörielokuva vaatii tekijöiltään paljon

Harrastelijavoimin tehty Mitä meistä tuli -elokuva saa Suomen ensi-iltansa tänään. Elokuva on siitä poikkeuksellinen, että Suomessa harvoin valmistuu kokopitkiä elokuvia, joiden tekijät eivät työskentele elokuva-alalla tai ole edes alan opiskelijoita. Kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla lukuisia palkintoja kahminut Mitä meistä tuli käsittelee koulukiusaamista ja sen seurauksia.

kulttuuri

22-vuotias ohjaaja, käsikirjoittaja ja pääosan esittäjä Miika Ullakko kertoo, että välillä usko elokuvan valmistumiseen oli loppua.

- Kyllä tämän kolmen vuoden projektin aikana tuli välillä epätoivon hetkiä, jolloin tuli mietittyä, että miksi tätä ylipäätään on lähdetty tekemään. Paljon tuli vastoinkäymisiä ihan säästä ja auton hajoamisesta lähtien. Siihen tuli vielä päälle rahan loppuminen ja muu.

Suomen elokuvasäätiö tukee vain ammattilaisia

Kokopitkän elokuvan tekeminen harrastelijapohjalta osoittautui taloudellisesti erittäin haastavaksi. Elokuvan muutaman kymmenen tuhannen euron budjetti koottiin kasaan muiden töiden ja lainojen avulla, sillä Suomen elokuvasäätiö myöntää tukea ainoastaan elokuva-alan koulutuksen saaneille ammattilaisille. Miika Ullakko kertoo, että elokuvan tekeminen amatöörivoimin on vaikeaa muuallakin kuin Suomessa.

- Ainakin amerikkalaisilla kollegoilla on samat ongelmat. Ainoa ero on siinä, että siellä ei arvosteta koulutusta niin paljon kuin täällä. Siellä ratkaisee lopputulos, mikä on omalla tavallaan hyvä juttu.

Yksinkertainen tarina on kerännyt kiitosta kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla

Pieni budjetti pakotti Mitä meistä tuli -elokuvan tekijät keksimään vaihtoehtoisia ja halpoja ratkaisuja tehdä ja markkinoida elokuvaa. Miika Ullakko on itse esimerkiksi alusta loppuun mainostanut elokuvaa ruohonjuuritasolla.

- Viimeksi olin pari päivää sitten Oulussa jakamassa flaijereita pukeutuneena elokuvan kansiin. Mutta kyllä tärkeimmät mainostamiskanavat ovat internet ja Facebook ja niiden tarjoamat mahdollisuudet sanan levittämiseen.

Mitä meistä tuli on kiertänyt ympäri maailmaa festivaaleilla ja pokannut kunnioitettavan kasan palkintoja. Viimeksi elokuva voitti Etelä-Afrikan kansainvälisillä filmifestivaaleilla parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinnon. Miika Ullakko arvelee, että elokuvan menestyksen syy on konstailematon tarina.

- Tuntuu siltä, että tämä elokuva on auennut kaikille. Mitä meistä tuli ei jätä mitään avonaiseksi eikä ole ilmeisesti liian vaikea, joten siihen pääsee mukaan.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jenni-Maarit Koponen