Lucia tuo valon pimeyteen

Lucian päivä osuu sopivasti pimeään kaamosaikaan. Seinäjoella Valkiavuoren koululla Lucian päivän esitys on kuudesluokkalaisten taidonnäyte ruotsinkieln taidosta.

Lucian päivä
Mira Haapasaari kantoi esiintymisessä Lucia -kruunua.
YLE Pohjanmaa

Ensimmäinen Lucia sai kynttiläkruunun kutreilleen Suomessa jo vuonna 1930, mutta pulakausi aiheutti pitkän tauon Lucia-juhlallisuuksille ja perinne vakiintui Suomeen vasta 1949. 13. joulukuuta vietettävä Lucian päivä tuli Suomeen Ruotsin kautta, jossa sitä alettiin viettää jo 20-luvulla. Perinnettä ylläpidetään Suomessa erityisesti ruotsinkielisillä alueilla Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Neljä seinäjokista kouluryhmää vieraili tänään vanhainkodeissa ja terveyskeskuksessa vieden lauluin ja runoin Lucian päivän tervehdystä. Hyllykalliokotiin Seinäjoella valon toi Valkiavuoren koulun ryhmä Luciana toimineen Mira Haapasaaren johdolla.

Perinne elää kouluissa ja joulujuhlissa

Ruotsinkielenopettaja Pirkko Kari ja Svenska foreningen i Östermyraa edustanut Ulla Niemi olivat mielissään siitä, että Lucian päivän perinne on edelleen vahvasti vaalittu kouluissa. Ainakin Valkiavuoren koulun oppilaille tämä on yksi kuudennen luokan huipentumista. Perinnettä on Valkiavuoren koulussa jatkettu jo parikymmentä vuotta.

Esityksessä on paljon ruotsinkieltä, joten se on hieno taidonnäyte 12-vuotiailta.

- Se on kovan ja ahkeran opiskelun tulos, Kari kertoo ylpeänä. Töitä on tehty melkein päivittäin muutaman viikon ajan.

Lucian kruunua kantamaan on niin paljon halukkaita, että valinta suoritetaan arpomalla. Toiveena on lähinnä vain laulutaito ja rohkeus esiintymään.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Johanna Manu