1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA ja Puola allekirjoittivat ohjussopimuksen

Puola ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet pitkään neuvotellun sopimuksen, jonka nojalla Yhdysvallat sijoittaa 100 sotilashenkilöä Puolan alueelle. Sopimus on edellytys sille, että Yhdysvallat sijoittaa Patriot-ohjuksentorjuntaohjuksia Puolaan ensi vuoden alkupuolella.

Ulkomaat

Puolasta tulee myös osa mannertenvälisiä ohjuksia vastaan rakennettavaa Yhdysvaltain ohjuskilpeä - mutta vasta ensi vuosikymmenen lopulla.

Uudella sopimuksella korvataan George Bushin hallinnon aikana tehty sopimus, jonka mukaan Yhdysvallat olisi sijoittanut Puolaan torjuntaohjuksia Iranin mannertenvälisiä ohjuksia vastaan. Venäjä vastusti järjestelyä, koska se väitti ohjuskilven olevan todellisuudessa suunnattu sen omia mannertenvälisiä ohjuksia vastaan. Se uhkasi vastatoimena sijoittaa ydinkärjin varustettuja taktisia Iskander-ohjuksia Kaliningradin alueelle ja maalittaa ne Puolaa ja Tsekkiä vastaan.

Presidentti Barack Obama luopui Bushin aikana hyväksytystä suunnitelmasta ja ilmoitti korvaavansa sen myöhemmin joustavammalla ja toimivammalla järjestelmällä. Puolan ja Yhdysvaltain uusi sopimus on osa tätä järjestelmää. Se kytkee Puolan sotilaalliseen yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa tiukemmin kuin Bushin aikana solmittu sopimus. Se myös tehostaa Puolan ilmatorjuntaa tavalla, jolla on todellista sotilaallista merkitystä myös Venäjän kannalta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi