Isä, poika ja pyhä urheilu: Tuomas Kyrön romaanin keskeiset ainekset

Tuomas Kyrön romaani 700 grammaa on röyhkeän omalakinen hyppy, joka on yhtaikaa koominen ja vakava. Nenä kirjassa jälleen perjantaina Radio Hämeessä.

Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrön kirja 700 grammaa
Kyrö ei kompastu hypyssään.YLE / Hannu Harhama

Kyrön romaanissa 700 grammaa päähenkilö Ilmari Kivi tahtoo onnellisen perheen ja samalla hän tahtoo olla hyvä isä. Pakkomielteenä hänellä on halu hypätä pituutta yli kahdeksan metriä. Kun mieheltä menee firma alta, tarvitaan perhe ja piikkarit, että mies pysyy pystyssä. Kun mies ponnistaa lankulta, vaimo ponnistaa synnytyssalissa.

Hyppäämistä olennaisempaa romaanissa on eri sukupolvien isien suhde poikiinsa. Itse asiasssa onnellista perhettä ei ole olemassa eivätkä lapset ja vanhemmat kohtaa toisiaan.

Kyrön kirjan ehdoton voima asuu kielessä ja Kyrö on kirjoittanut lauseet täyteen elämänmakuisia viittauksia musiikkiin, kulttuuriin ja lähihistoriaan. Kielellisesti Kyrö tykittää turbovaihteella.

700 grammaa on suomalaisesta realismista kasvava, mutta silti täysin omalle vauhdinottoradalleen irtautuva omalakinen romaani: röyhkeä, näkemyksellinen ja hauska.

Nenä kirjassa keskustelee Tuomas Kyrön kirjasta 700 grammaa 11.12. klo 11.40. Jos olet lukenut kirjan, laita sähköpostia lukukokemuksistasi osoitteella radiohame@yle.fi.

Lähteet: YLE Häme