1. yle.fi
  2. Uutiset

Vakavasti uhattujen turvatalo aloittaa Turussa

Turussa avautuu Suomen ensimmäinen yksityinen turvatalo. Turvatalon palvelut on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat kokeneet väkivaltaa, tai pakenevat sen uhkaa tai pelkäävät väkivallan uusiutumista. Ympärivuorokautisesti toimiva turvatalo avautuu ensi viikon lopulla.

Kotimaan uutiset
Vartija vartioi turvatalossa
Valmistuvassa turvatalossa on ympärivuorokautinen vartiointi.YLE

Turvatalo palvelee muun muassa perhe- ja parisuhdeväkivallan uhreja sekä ammattirikollisilta suojaa tarvitsevia. Turvatalon palveluista huolehtivat turvallisuusalan ammattilaiset ja sen omistaa turkulainen turvallisuusyritys Barbwire.

Vastaavia yksityisiä turvataloja on paljon muualla Euroopassa ja etenkin USA:ssa. Barbwiren vastaava hoitaja Joni Aunela kertoo, että tilat on remontoitu vanhaan toimistorakennukseen.

- Rakenteellisesti vanha rakennus on jo entuudestaan turvallinen rakennus. Kulkua tänne on rajoitettu erilaisia sulkuja tekemällä. Talossa oleva rikosilmoitin- ja kuvanvalvontalaitteisto ovat viimeisintä tekniikkaa.

Turvamies on paikalla talossa 24 tuntia vuorokaudessa, tämän lisäksi kameralla valvotaan tiloja.

- Asukastiloja emme tietenkään kuvaa ja asukkaan yksityisyyttä kunnioitamme.

Kyseessä ei ole turvakoti

Turvatalon palveluja tarjotaan kaikille. Rikollisia, joita poliisi etsii, ei majoiteta turvataloon.

- Suurin osa asiakkaista tulee olemaan sellaisia, jotka ovat aikaisemmin kokeilleet muunlaista turvatoimintaan liittyvää ratkaisua. Asiakaskunta ei rajoitu mieheen, naiseen, suomalaiseen tai ulkomaalaiseen.

Aunela korostaa, että ensi viikon lopulla avattavaa turvataloa ei pidä sekoittaa turvakotiin.

- Tällaista vartiomiesliiketoimintaan liittyvää turvatalo-toimintaa ei ole tällä hetkellä Suomessa. Uskomme kuitenkin, että tarvetta löytyy. Korostan kuitenkin, että emme ole sosiaalipalveluja tuottava yksikkö, eli kriisipaikan kaltaista toimintaa meillä ei ole.

Kovalla rahalla turvallisuutta

Yksityisessä turvatalossa on viisi asuinyksikköä, johon mahtuu 5-15 asukasta. Huone, johon mahtuu kaksi aikuista tai aikuinen ja lapsi, maksaa noin 250 euroa vuorokaudessa.

- Olemme yksityinen yritys, vartioimisliike. Tänne voi tulla yksityisesti tai sitten kunnan viranomaisten kautta.

Hotellihuoneen tyylinen huone on suuruudeltaan noin 20 neliötä. Huoneesta löytyy oma kylpyhuone ja wc. Huoneessa on televisio sekä internet- ja puhelinyhteydet.

- Turvaamme asukkaan oleskelua myös talon ulkopuolella. Asukkaan pitää päästä hoitamaan päivittäisiä asioita ja tuolloin takaamme hänelle turvallisen olon.

Turvatalon työntekijöiden todellista määrää ei paljasteta eikä osoitettakaan mainosteta neonvaloin.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi