Sankarikoira Ella pelasti isäntänsä hengen

Kuusi koiraa saa tänä vuonna Suomen Kennelliiton sankarikoira-arvon. Sankarikoirat palkitaan viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa. Suurin osa palkittavista koirista on tavallisia kotikoiria, jotka ovat toiminnallaan auttaneet pelastamaan yhden tai useamman ihmishengen.

sankarikoira
YLE Matti Kauvo

Viime vuonna vastaavan palkinnon sai porilainen rottweiler Ella. Nyt palkittava Ella pelasti isäntänsä Esko Rintalan hengen.

Rintala lähti joulupäivänä nuoren Ellan kanssa autolla Isometsän lenkkipoluille. Diabetesta sairastava isäntä alkoi voida huonosti ja lähti kävelemään takaisin kohti autoa. Autossa olisi ollut glukoosia, jota hän tiesi pian tarvitsevansa. Yksi hätäapumakeinen taskussa ei enää riittänyt. Noin puolen kilometrin päässä parkkipaikasta hän joutui Ellan kanssa pysähtymään ja huilaamaan. Tämän jälkeen isäntä ei muista enää mitään.

Vaimo alkoi hätääntyä, kun kaksikkoa ei kuulunut takaisin lenkiltä ja soitti hätäkeskukseen. Hän lähti kohti Isometsää, jonne myös ambulanssi ja poliisiauto oli jo hälytetty. Ella haukkui voimakkaasti isäntänsä vieressä, jonka perusteella heidät löydettiin nopeasti.

Ella oli käynyt hälyttämässä lenkillä olleita hiihtäjiä ja palannut aina isäntänsä viereen. Lopulta hiihtäjät olivat seuranneet Ellan hakureissuja ja löytäneet isännän ojasta makaamassa. Hiihtäjät olivat sitten pikaisesti kutsuneet paikalle poliisit ja ambulanssin.

Tämä pelasti miehen hengen. Sairaalassa lääkäri kertoi, että aikaa olisi ollut enää noin15-20 minuuttia. Mikäli Ella ei olisi tarmokkaasti haukkunut ja hakenut apua, metsäalue olisi ollut liian iso haravoitavaksi ja isännän pelastamiseksi.

Lähteet: YLE Satakunta