Ranskassa käydään oikeutta L'Oréal-perijättären miljardeista

Ranskalaisessa oikeusistuimessa on perjantaina alkanut television saippuasarjoihin verrattavissa oleva draama, jossa on kyse miljardeista euroista. Kosmetiikkayhtiö L'Oréalin perijättären mielenterveyden ja rahankäytön on tuonut oikeuden eteen tämän oma tytär.

L'Oréal-yhtiön hallituksessakin istuva Françoise Bettencourt Meyers on jo kahden vuoden ajan halunnut panna äitinsä rahankäytön kuriin. Bettencourt Meyers väittää 87-vuotiaan äitinsä Liliane Bettencourtin mielenterveyden heikentyneen niin, että tämä syytää rahaa julkkispiireissä siipeilijänä tunnetulle miehelle.

L'Oréalin perustajan Eugène Schuellerin ainoa lapsi Liliane Bettencourt on kosmetiikkajätti L'Oréalin nykyinen pääomistaja ja Ranskan toiseksi rikkain ihminen. Talouslehti Forbes arvioi hänen omaisuutensa arvoksi tänä vuonna vajaat yhdeksän miljardia euroa. Bettencourtin omistusosuus L'Oréalista on 27,5 prosenttia.

Liliane Bettencourtin ainoa lapsi, 56-vuotias Françoise Bettencourt Meyers on syyttänyt Ranskan julkkispiireissäkin tunnetun kirjailijan ja valokuvaajan, 62-vuotiaan François-Marie Banierin käyttäneen hyväkseen Liliane Bettencourtin "haurasta mieltä" ja nyhtäneen perijättäreltä muun muassa rahaa ja taidetta jopa miljardin euron arvosta.

Oikeudenkäynti huhtikuussa

Bettencourt Meyersin yritys saada äitinsä oikeuden määräämään valvontaan on jo kertaalleen epäonnistunut. Viime syyskuussa ranskalainen syyttäjä lopetti tutkintansa asiassa todeten, että Liliane Bettencourt oli täysissä sielun ja ruumiin voimissa, eikä Banier ollut käyttänyt tätä hyväkseen.

Perjantaina pariisilaisessa oikeusistuimessa käsiteltiin kuitenkin Bettencourt Meyersin aiempaa päätöstä koskeva valitus. Tuomioistuin päätyikin ratkaisuun, että Bettencourtin hyväksikäytöstä epäilty mies joutuu huhtikuussa oikeuden eteen vastaamaan asiaa koskeviin syytteisiin.

Liliane Bettencourt puolestaan määrättiin terveydentilan tutkimukseen, josta hän oli aiemmin kieltäytynyt.

Ystäväpiirissä Dali ja Depp

Valokuvaajana ja kirjailijanakin tunnettu Banier on puolestaan värikäs hahmo Ranskan seurapiireissä. Hän asuu suuressa huoneistossa lähellä Pariisin Luxembourgin puistoa, ajelee kaupungin kaduilla vanhalla, sinisellä skootterillaan ja on vuosien varrella ystävystynyt lukuisten kuuluisuuksien kanssa, näiden joukossa muun muassa edesmennyt taiteilija Salvador Dali ja suosittu yhdysvaltalaisnäyttelijä Johnny Depp.

Torstaina Le Monde -lehdelle antamassaan haastattelussa Banier kiistää käyttäneensä Bettencourtia hyväkseen. Bettencourtilta muun muassa rahaa sekä Picasson ja Matissen taideteoksia saanut mies sanoo niiden olleen lahjoja, jotka antoi "selväjärkinen nainen".

Banierin mukaan hänen ystävyytensä Bettencourtiin alkoi vuonna 1969 ja vuosikymmeniä kestänyt yhteydenpito kattaa "tuhansia" kirjeitä. Lahjat Banier kertoo saaneensa vuoden 1995 jälkeen.