Tarkkailijat kiertävät maata - Syyria rauhoittui

YK.n tarkkailijaryhmä on palannut tehtäviinsä perjantaimielenosoitusten jälkeen. Päivä on ollut Syyriassa aiempia rauhallisempi.

Ulkomaat

Syyriassa lauantaipäivä on ollut harvinaisen rauhallinen. YK:n tulitaukotarkkailijoiden etujoukko on vieraillut Homsissa. Taistelut vaikenivat ennen vierailua.

Syyrialaisen ihmisoikeusjärjestön tietoon ei ole tullut yhtään välikohtausta lauantain aikana. Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, sillä kahakoita on ollut jatkuvasti myös runsas viikko sitten alkaneen tulitauon aikana.

Lauantaina tarkkailijat kävivät Syyrian keskiosassa sijaitsevassa Homsissa, joka on ollut yksi kiivaimpien taistelujen näyttämö. Vielä eilen perjantaina eräitä Homsin esikaupunkeja tulitettiin raskailla aseilla. Oppositio halusi näyttää tarkkailijoille jälkiä armeijan tekemistä ihmisoikeusrikoksista.

Opposition taistelijat kertovat, että hallituksen joukot piilottivat panssarivaunut rakennuksiin ja ojiin, kun he saivat tiedon tarkkailijoiden saapumisesta. Rauhallisen tilanteen jatkumisesta ei ole siis takeita.

Tarkkailijat eivät olleet liikkeellä perjantaina, joka on perinteisesti ollut kiihkein mielenosoitusten päivä. Joukon johtaja, eversti Ahmed Himiche sanoo, ettei ryhmä halunnut olla "tilanteen pahentamisen välikappale". Päätös harmitti kapinallisia.

Aiempina päivinä tarkkailijaryhmä on kiertänyt Syyriaa ahkerasti. He ovat mm. käyneet taistelujen repimässä Daraan makunnassa sekä monissa Damaskoksen esikaupungeissa.

Valtion televisio kertoo terroristien räjäyttäneen öljyputken maan itäosassa. Golanin alueella poliisit ovat vanginneet ihmisiä, joiden epäillään räjäyttäneen perjantaina suuren tienvarsipommin.

Lähteet: AP, AFP