Mepit vaativat öljyhiekkabisnestä kuriin

Yksitoista europarlamentaarikkoa on allekirjoittanut suurille eurooppalaisille öljy-yhtiöille lähetetyn avoimen kirjeen, jossa yhtiöitä pyydetään luopumaan öljyhiekkabisneksestä. Kirjoittajien joukossa ovat suomalaiset vihreiden mepit Satu Hassi ja Heidi Hautala.

luonto

Kirjeessä yrityksiä pyydetään lopettamaan öljyn valmistaminen Kanadan öljyhiekasta, sillä metodi jopa kolme kertaa niin paljon kasvihuonekaasupäästöjä kuin tavanomainen öljyntuotanto.

- On täysin ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa, että eurooppalaiset yritykset käyttävät rahojaan näin saastuttavaan toimintaan ja jopa vielä suunnittelevat sen laajentamista, Hassi sanoo.

Kirje on lähetetty Shellin, BP:n, Statoilin ja Totalin hallitusten puheenjohtajille ja toimitusjohtajille. Vastaanottajien joukossa on myös Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

Kirjeen allekirjoittajat edustavat kolmea poliittista ryhmää ja seitsemää EU-maata.

Korkea öljyn hinta ja Yhdysvaltain suuri kysyntä ovat synnyttäneet Kanadaan öljyhiekkabisneksen. Voimakkaasti kasvavan tuotannon on tarkoitus olla yli kolme miljoonaa barrelia päivässä vuoteen 2015 mennessä. Tuotanto kuluttaa paljon energiaa, sillä öljy irrotetaan hiekasta kuumentamalla se maakaasulla.

Hiekkaan sekoittunutta öljyä arvioidaan olevan maailmassa yhtä paljon kuin maaöljyä. Sitä ei ole kuitenkaan aiemmin juuri hyödynnetty, sillä öljyn erottelun vaivalloisuuden vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset