Lääkkeiden väärinkäytön valvonta tökkii

Lääkkeiden väärinkäytön valvonta on jäänyt Suomessa vähäiseksi. Valvonnasta vastaavat pitkälti apteekit, jotka tekevät vuosittain yli sata ilmoitusta liian löyhäkätisesti reseptejä kirjoittavista lääkäreistä. Poliisia puolestaan työllistävät reseptiväärennökset, joiden määrä on yli kaksikertaistunut parissa vuodessa.

Kotimaa
Apteekin työntekijä noutamassa reseptilääkkeitä apteekin varastossa
Yle

Apteekeista kerrotaan, että lääkkeiden väärinkäyttötapaukset ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Epäilyttäviin lääkeostajiin törmätään monessa apteekissa lähes päivittäin. Usein on myös selvää, ettei lääkkeitä hankita vain omaan käyttöön, vaan niiden jälleenmyynti saattaa alkaa jo heti oven ulkopuolella.

- Saamme varmasti jäävuoren huipun kiinni. Oma ongelmansa ovat vielä reseptiväärennökset, joista kiinni jää varmasti vain pieni murto-osa, kertoo apteekkari Riikka Aahe Turun Joutsen-apteekista.

Reseptien kirjoittelu on usein löyhäkätistä

Lääkekaupan valvonta on haastavaa, sillä yksittäisten ihmisten lääkeostoista ei ole missään koottua tietoa. Esimerkiksi Kela seuraa vain korvattavien lääkkeiden käyttöä, ja ammattimaiset lääkekauppiaat osaavat välttää joutumasta tarkkailuun. Esiin tulevatkin vain kaikkein räikeimmät tapaukset.

Ongelma näkyy esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirassa. Valviran ohjauksesta ja valvonnasta vastaava johtaja Tarja Holi kertoo, että virasto saa apteekeilta vuosittain yli sata ilmoitusta lääkäreistä, jotka kirjoittavat toistuvasti kummallisen isoja reseptejä.

- Näiden ilmoitusten määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Apteekit tekevät ilmoituksen kun huomaavat, että joku lääkäri kirjoittaa suhteettoman suuria määriä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä tai varsinaisia huumausaineita, Holi sanoo.

Reseptiväärennökset työllistävät poliisia

Lääkäreiden löyhän kirjoituskäden ohella päänvaivaa tuottavat reseptiväärennökset, joiden määrä on poliisin mukaan lähes kaksinkertaistunut parissa vuodessa. Tänä vuonna pelkästään Helsingin alueella on kirjattu yli kolmesataa reseptiväärennösrikosta, mikä on puolet enemmän kuin esimerkiksi kannabiksen kotikasvatustapauksia on tullut ilmi.

Sekä poliisi että apteekkarit toivovat asiaan helpotusta sähköisestä reseptistä, jonka käyttöönottoa on puuhattu kohta kymmenen vuoden ajan.

Komisario Mika Raatikainen Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä sanoo, että sähköinen resepti oli kaikkein helpoin ja yksinkertaisin keino lääkekaupan valvontaan.

- Samalla estyisi myös se, että sama ihminen ei voisi juosta kymmenellä eri lääkärillä keräämässä lääkkeitä esimerkiksi jälleenmyyntiä varten. Tietokoneelta näkisi heti, jos joki henkilö olisi saanut kohtuuttoman määrän lääkkeitä, Raatikainen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Annastiina Heikkilä