Irak huutokauppaa öljykenttiä

Brittiläis-hollantilainen Shell ja malesialainen Petronas ovat voittaneet ensimmäiset huutokaupat Irakin vielä käyttämättömien öljykenttien hyödyntämisestä. Myös ranskalaiset ja kiinalaiset yhtiöt ovat saaneet porausoikeuksia. Huutokauppa alkoi aamulla Bagdadissa.

Ulkomaat
Irakilainen öljynjalostamo Persianlahdella.
Irakin tunnetut öljyvarat ovat maailman kolmanneksi suurimmat Saudi-Arabian ja Kanadan jälkeen.EPA / HAIDER AL-ASSADEE

Kyseessä on vasta toinen huutokauppa laatuaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat miehitti Irakin vuonna 2003.

Kaupan on 15 öljykenttää, jotka edustavat noin kolmasosaa Irakin tunnetuista varannoista. Suurimman niistä, Majnoonin kentän oikeudet voitti Shellin ja Petronasin yhteisyritys. Sen arvioidaan voivan tuottaa vajaat 13 miljoonaa barrelia päivässä.

Analyytikkojen mukaan tarjouskilpailussa on mukana useita kenttiä, joita on hyödynnetty vasta vähän tai ei lainkaan.

Kilpailusta 20-vuotisista sopimuksista odotetaan tiukkaa. Mukaan on ilmoittautunut kaikkiaan 45 öljy-yhtiötä, muun muassa energiajätit BP, ExxonMobil, Chevron, Total ja Shell. Lisäksi mukana on useita kiinalaisia ja intialaisia yrityksiä. Monet yhtiöistä ovat lähettäneet paikalle ykkösjohtoaan, ja turvatoimet Bagdadissa ovat sen mukaiset.

Irakin hallitus järjesti edellisen tarjouskilpailun viime kesäkuussa. Tuolloin päästiin lopulta sopimukseen vain yhdestä kentästä, joka annettiin BP:n ja China National Petroleumin yhteenliittymälle.

Hallituksen tavoitteena on nostaa öljyntuotantoa kuudessa vuodessa nykyisestä noin 2,5 miljoonasta barrelista seitsemään miljoonaan barreliin päivässä.

Öljytuloista riippuvainen maa voi toivoa saavansa huutokaupasta myös myönteistä julkisuutta. Tarjouskilpailu avattiin viikolla, jolla tuhoisat pommi-iskut surmasivat Bagdadissa liki 130 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset