1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hevosenliha maistuu jälleen

Hevosenlihan arvostus suomalaisessa ruokakulttuurissa on nousussa. Raviurheilun keskusjärjestö Hippos on kuluneen vuoden ajan aktiivisesti pyrkinyt romuttamaan hevosteurastuksia ja hevosenlihaa kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja ja lisäämään lihan käyttöä.

Hevosenlihaa leikataan teurastamossa. Kuva: Yle

Suomessa lopetetaan vuodessa nelisentuhatta hevosta, mutta niistä vain noin tuhat päätyy hyötykäyttöön. Hevosenlihaa tuodaan kuitenkin Suomeen miljoona kiloa vuodessa.

Raviurheilun keskusjärjestö Hippos on kampanjassaan korostanut, että kotimainen hevosenliha on eettisesti hyvä valinta. Hippoksessa uskotaan, että tunteellinen suhtautuminen hevosteurastuksiin on vähenemässä.

- Se on tavallaan eettistä lihaa, ei tehotuotettua. Ja kotimaista hevosenlihaa syömällä voi vähentää tuontilihan määrää, mikä on ekologista, pohtii Hippoksen projektisihteeri Veera Nieminen.

Teurastamoja harvassa

Paijan tilateurastamo Urjalassa on eräs hevosenlihaa käsittelevistä teurastamoista. Vastaavia paikkoja on Suomessa toistakymmentä. Urjalassa hevosteurastukset aloitettiin pari vuotta sitten. Alussa lihalle piti etsiä markkinoita - nyt fileet ja paistit tekevät kauppansa.

- Ihmisten asenteet ovat muuttuneet vuodessa tosi paljon. Hevosenliha kysellään aina vain enemmän. Se on edullinen ja hyvä liha, joten miksei, sanoo tilateurastamoa pyörittävä Juha Paija.

Kuin naudanpihviä paistaisi

Hevosenlihaa maistaneista moni on hurahtanut sen makuun. Kulutusta rajoittaa se, että lihaa saa ostaa harvoista paikoista.

Hevosenliha tekee tuloaan myös ravintoloihin: esimerkiksi tamperelaisen hotelli Ilveksen Masuuni-ravintola otti hevospihvin listalleen syksyllä.

Hevosenfileetä valmistetaan samalla tavoin kuin esimerkiksi naudanfileetä.