Uudelleenlaskenta ei muuta Romanian presidentinvaalien tulosta

Romaniassa presidentinvaalien äänten uudelleenlaskenta ei muuta vaalitulosta, sanoo maan keskusvaalilautakunta. Näin istuvan presidentin Traian Basescun viikon takainen niukka voitto on perustuslakituomioistuimen sinettiä vailla.

Perustuslakituomioistuin määräsi loppuviikosta laskemaan maanantaihin mennessä uudelleen noin 138 000 vaaleissa hylättyä ääntä. Vaalien jälkeen julkistetun tuloksen mukaan istuva presidentti Traian Basescu voitti vaalit vain 70 000 äänen turvin.

Keskusvaalilautakunta kertoi sunnuntaina, että 137 000 ääntä on laskettu uudelleen. Niistä 2 137 oli päteviä. Hyväksytyistä äänistä 1 169 annettiin Basesculle ja 968 vastaehdokas Mircea Geoanalle.

Vaalituloksesta valittivat sosiaalidemokraatit, joiden johtaja Geoana jäi viime sunnuntaina järjestetyllä vaalien toisella kierroksella niukasti kakkoseksi. Sosiaalidemokraattien mukaan heillä on todisteita vaalivilpistä, joka liittyy hylättyjen äänten suureen määrään sekä epäilyksiin siitä, että jotkut ovat äänestäneet useammin kuin kerran.

Vielä ei ole tietoa, koska perustuslakituomioistuin mahdollisesti vahvistaa vaalituloksen.