Vanhusten vallankumous on alkanut

Suurten ikäluokkien seniorit ovat käynnistäneet niin sanotun iäkkäiden vallankumouksen. Valtaan tottuneet eläkeläiset rynnistävät puolustamaan etujaan järjestöissä ja puolueissa.

Kotimaa
Ikäihmisiä vesijumppaamassa
YLE

Eläkeikäisten, yli 65 vuotta täyttäneiden määrä nousee pian miljoonaan.

Hyväkuntoiset suuret ikäluokat jaksavat harrastaa ahkerasti, eivätkä seniorit halua jäädä kiikkutuoliin järjestötoiminnassa tai puoluepolitiikassa. Jo nyt vapaaehtoisjärjestöjen puheenjohtajan nuijaa paukuttaa yhä useammin pirteä eläkeläinen.

Tiiviiseen tahtiin totuttu

Turkulainen Maj-Len Koski-Gylden kuvaa elämäänsä ja harrastamistaan varsin vilkkaaksi. Lahjan Tyttöjen senioreissa voimisteleva 70-vuotias kertoo aamujumpan olevan vain osa osallistumistaan.

- Työelämässä on totuttu tiiviiseen tahtiin. Kun jää eläkkeelle, sama tahti vaan jatkuu. Minulla on lukuisia harrastuksia muun muassa järjestössä, Koski-Gylden kertoo.

Turun Seudun Vanhustuki -yhdistyksen perustajajäsen, 70-vuotias Seija Loponen taas kertoo järjestötyön vievän lähes kaiken ajan.

- Kaikkein tärkeimpänä tehtävänä on edunvalvonta. Lähetämme paikallisia ja valtakunnallisia aloitteita epäkohdista, Loponen sanoo.

Vallasta vaikea hellittää

Vanhusten oikeuksia railakkaasti puolustava turkulainen ylilääkäri ja professori Sirkka-Liisa Kivelä sanoo, että nyt suurten ikäluokkien vanhetessa on alkanut sosiaaligerontologien ennustama vallan siirtyminen iäkkäämmille kansalaisille. Hän sanoo, että meneillään on niin sanottu veretön vallankumous, jossa seniorit eivät suostukaan edeltäjiensä tavoin luopumaan vallasta.

- He ovat tottuneet olemaan vallassa. Joukossa on paljon pitkälle koulutettuja henkilöitä. Olen vakuuttunut siitä, että vanhat eivät ihan hevin luovu vallasta, Kivelä miettii.

Aiemmin vallankahvaan kiinni pääseminen perinteisissä puolueissa ei vanhemmille kansalaisille ole ollut aivan mutkatonta. Keski-ikäisten ja nuorten syrjivät asenteet ovat tähän asti taanneet, että yli 65-vuotiaita ei ole hevin hyväksytty ehdokkaiksi eduskuntaan tai valtuustoihin.

Puolet kohtaa ikäsyrjintää

Professori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan ikäsyrjintä on yhä valtaisaa

- Haastattelututkimuksen mukaan noin puolet sanoo, että senioreita syrjitään. Ja hieman yli puolet on sitä mieltä, että kun he ovat siirtyneet eläkkeelle, ikäsyrjintä on lisääntynyt.

Professori Kivelä kertoo myös, että nykyiset vallankäyttäjät eivät saa senioreita enää hiljaisiksi "namurahoilla". Oikeuksia halutaan puolustaa kiistojenkin uhalla.

- Siirtymä on tapahtunut aika hiljaisuudessa. Tosin veikkaan, että politiikan kabineteissa asiasta on jo keskusteltu, mutta siitä ei ole julkista riitaa haastettu. En aivan verenvuodatukseen usko, mutta tietynasteista vastakkainasettelua varmasti tulee, Kivelä myhäilee.

Lähteet: YLE Uutiset / Merja Niilola