Niko - Lentäjän poika ei noussut Euroopan elokuva-akatemian palkinnoille

Niko - Lentäjän poika ei pärjännyt Euroopan elokuva-akatemian vuotuisessa palkintogaalassa, joka järjestettiin lauantaina Saksan Bochumissa. Se oli ehdokkaana animaatioelokuvien sarjassa, jonka voiton vei lopulta ranskalaisitalialainen Mia et le Migou.

viihde
Kuva elokuvasta Niko -lentäjän poika
Nordisk Film

Elokuva-akatemian myöntämän parhaan eurooppalaisen elokuvan palkinnon sai itävaltalaisen Michael Haneken ohjaama Das Weiße Band. Haneken ensimmäistä maailmansotaa edeltävään aikaan sijoittuva elokuva voitti myös Kultaisen palmun Cannesin elokuvajuhlilla aiemmin tänä vuonna.

Euroopan elokuva-akatemia palkitsi lauantaina Michael Haneken myös parhaan ohjaajan pystillä. Haneke korjasi parhaan elokuvan ja ohjaajan palkinnot myös vuonna 2005 elokuvallaan Caché - Kätketty.

Vuoden 2009 parhaan miesnäyttelijän palkinnon sai Tahar Ramin A Prophet -elokuvasta. Parhaana naisnäyttelijänä taas palkittiin Kate Winslet The Reader - Lukija -elokuvasta.

Palkinnot myöntänyt Euroopan elokuva-akatemia perustettiin vuonna 1989 eurooppalaisen elokuva-alan edistämiseksi. Akatemian palkinnoilla ei vielä ole Cannesin, Venetsian tai Berliinin elokuvajuhlien kaltaista arvovaltaa, mutta elokuvateollisuudelle juhla on tärkeä.

YLE Teema esittää palkintogaalan keskiviikkona 16. joulukuuta kello 19.00 alkaen.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset