Muistitikuilla tietokonerikolliseksi

Halpa-Halli-ketjun Kaustisen myymälä on joutunut erikoisen tietoturvarikoksen kohteeksi. Myymälän yksi työntekijöistä oli urkkinut vakoiluohjelman avulla neljästä tietokoneesta muiden työntekijöiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja sekä muita yrityksen ohjelmistoja.

Vakoiluohjelma
Kuvassa kolme muistitikkua.
YLE / Juho Pokela

Kokkolan käräjäoikeudessa jo käsittelyssä olleessa tapauksessa mies tuomittiin sakkorangaistukseen. Rikoskomisario Jouni Rantanen Kokkolan poliisista pitää tapausta alueella erittäin harvinaisena. Oikeus tuomitsi miehen tietoverkkorikosvälineen hallussapidosta.

Varsinaisesta tietomurrosta miestä ei syytetty, koska se luokitellaan asianomistajarikokseksi. Syytteen nostaminen olisi vaatinut Halpa Halli-yhtiön rikosilmoituksen asiasta.

Urkintaohjelma löytyi netistä

Tuomittu oli ladannut vakoiluohjelman intenetistä. Hän oli ensin kokeillut ohjelmaa omalla koneellaan ja testannut samaa ohjelmaa sen jälkeen työpaikkansa koneilla. Erityinen kiinnostus tietokoneohjelmiin perustui siihen, että hän opiskeli samaan aikaan kauppaoppilaitoksessa tietojenkäsittelyä.

Poliisin takavarikoiman tietokoneen ja muut laitteet tuomittu saa myöhemmin takaisin itselleen. Oikeus edellytti, että koneesta ja muistitikuilta on poistettava ennen luovutusta kyseinen rikoksentekoväline eli vakoiluohjelma.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus