Lelupaljous heijastaa aikuisten tavaramaailmaa

Pukinkonttiin ei tarvitse hankkia jokaista lasten toivomaa lahjaa. Lasten leikkimistä tutkinut Reeli Karimäki muistuttaa, että lahjalistasta kannattaa valita tärkeimmät toiveet.

leikkikalut
Lelukaupasta voi löytää aarteita
YLE Etelä-Karjala

Metsästäessään joululahjoja perheen pienimmille vanhemmat joutuvat usein valtavan lelupaljouden ääreen. Leikintutkija Reeli Karimäki kehottaa kuuntelemaan lasten toiveita ja poimimaan lahjalistasta ne tärkeimmät toiveet.

- Lahjatoivelista ei saa olla kauppalappu, vaan siitä kannattaa valita joitain asioita, mitä ostetaan, ei kaikkia. Nykyajan lelupaljous heijastaa suoraan meidän aikuisten maailman tavarapaljoutta. Me aikuiset niitä leluja suunnittelemme, teemme ja ostamme. Lapsen ei tarvitse saada kaikkea haluamaansa, Karimäki sanoo.

Karimäki muistuttaa, että lelut kehittävät lasten mielikuvitusta.

- On leluja, jotka auttavat kehityksessä. Lelut, jotka ovat muunneltavissa ja inspiroivat mielikuvitusta, ovat kaiken mielikuvituksen lähde. Lapsi oppii leikkimällä lähes yhtä paljon kuin 1.-2. luokilla kouluissa.

Lelut tuoneet tasa-arvoa

- Leluteollisuus on osaltaan tasa-arvottanut lasten keskinäisiä suhteita. 1900-luvun alussa vain harvalla suomalaisella oli kaupasta ostettu nukke, sillä ne olivat vain rikkaille. Nyt lähes kaikilla on mahdollisuus saada kauniita tavaroita edullisesti. Enää ei siis ole olemassa samanlaista hierarkiaa, jossa vain varakkailla lapsilla olisi hienoja tavaroita, Karimäki toteaa.

Vaikka leluja tulee markkinoille jatkuvasti lisää, toiset lelut ovat pitäneet pintansa vuosikausia. Esimerkiksi legot, nuket ja barbiet ovat olleet suosittuja jo kauan.

- Vanhemmat tytöt eivät välttämättä leiki barbeilla kotia, vaan ennemminkin perheitä ja sukua. Lapset hallitsevat todella montaa barbien elämänkertaa ja perhesuhteita. Noin 15-vuotiaat barbeilla leikkivät sanovat, että välillä leikki muuttuu keskusteluksi siitä, mitä he haluavat tehdä tulevaisuudessa.

Lähteet: YLE Satakunta