Kuuroille maahanmuuttajille apua itsenäiseen elämään

Suomeen on saapunut viimeisen kymmenen vuoden aikana reilut sata kuuroa maahanmuuttajaa. Kaksivuotinen kotouttamiskoulutus tarjoaa osalle kuuroista maahanmuuttajista ensimmäistä kertaa mahdollisuuden saada koulutusta ja tavata muita kuuroja.

Yle Uutiset viittomakielellä

Kuurojen kansanopistossa Helsingissä on meneillään suomalaisen viittomakielen oppitunti. Tunti on osa kuurojen kotouttamiskoulutusta. Suomessa on tällä hetkellä arviolta ainakin 120 kuuroa maahanmuuttajaa. Afganistanilainen Sharifeh Yaghoubi tuli Suomeen kolme vuotta sitten.

- Afganistanissa on tosi vähän kuuroja, täällä Suomessa on paljon enemmän, Yaghoubi sanoi. Yaghoubi kertoo viihtyvänsä hyvin juuri sen takia, että on päässyt tapaamaan muita kuuroja.

Osa kuuroista maahanmuuttajista on tullut Suomeen avioliiton kautta, osa pakolaisina. Kotouttamiskoulutuksessa on tavoitteena opettaa perustaitoja yhteiskunnassa selviytymiseen.

Linjavastaava Maija Koivisto Kuurojen kansanopistosta kertoo, että kuuroille maahanmuuttajille opetetaan yhdestä kahteen vuotta suomalaista viittomakieltä ja lisäksi suomen kielen kirjakieltä. Lisäksi kotouttamiskurssin ohjelmassa on muita suomalaiseen yhteiskuntaan liittyviä asioita, kuten tietotekniikkaa, jota tarvitaan myös muun muassa jatko-opinnoissa.

Kotouttamiskoulutukseen osallistuvien kuurojen lähtökohdat ovat hyvin erilaiset. Osa ei osaa edes omassa maassaan käytettävää viittomakieltä, toisilla taas on jo esimerkiksi ammatti- tai yliopistokoulutus.

- Uskon, että monen elämä muuttuu hyvin paljon, kun he tulevat Suomeen, Koivisto sanoi. Hänen mukaansa monille on aivan uutta se, että he voivat toimia itsenäisesti. Osa kuuroista maahanmuuttajista on aiemmin ollut ainoastaan perheen tai suvun huolehdittavina.

Afganistanilaiselle Sharifehille kotouttamiskoulutus tarjoaa avaimet tulevaisuudessa itsenäiseen elämään.

- Suomen kieltä opiskelen nyt pari vuotta, ja sitten tähtään kokiksi, ompelijaksi tai kampaajaksi, Sharifeh Yaghoubi kertoi suunnitelmistaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Irmeli Kangaspunta