Liettuan turvallisuuspoliisin johtaja erosi

Liettuan turvallisuuspoliisin johtaja Povilas Malakauskas on eronnut tehtävistään, kertoo uutistoimisto BNS. Eron on arveltu liittyvän Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n ja Liettuan turvallisusviranomaisten yhteistyöhön. Liettuan parlamentti tutkii parhaillaan onko CIA:lla ollut laiton vankila Liettuan maaperällä.

Ulkomaat

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite hyväksyi tänään turvallisuuspoliisin päällikön eron ja totesi, ettei ole ollut täysin tyytyväinen turvallisuuspoliisin toimiin. Presidentti ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja siitä, mistä erossa on kysymys. Turvallisuuspoliisin päällikön eron arvellaan liittyvän parlamentaariseen tutkimukseen, jolla yritetään selvittää CIA:n toimia Liettuassa.

Yhdysvaltalainen ABC televisiokanava kertoi elokuussa, että CIA kuulusteli epäiltyjä Al-Qaida -liikkeen jäseniä Liettuassa sijaitsevassa kuulustelukeskuksessa, joka aloitti toimintansa vuonna 2004. Kuulustelukeskuksen on väitetty sijainneen entisessä ratsastustallissa Liettuan pääkaupungin Vilnan liepeillä.

CIA on ylläpitänyt useita omia epävirallisia vankiloita Yhdysvaltain ulkopuolella. Kuulusteluissa epäiltyjä on nöyryytetty ja kohdeltu väkivaltaisesti. Euroopan neuvoston selvityksen mukaan CIA ylläpiti Euroopassa kuulustelukeskuksia myös Romaniassa ja Puolassa. Euroopan neuvoston raportissa syytettiin lisäksi lukuisia neuvoston jäsenmaita CIA:n vankilentojen välilaskujen sallimisesta.

Liettuan entinen presidentti Rolandas Paksas kertoi aiemmin Liettuan parlamentin tutkimuskomissiolle, että maan turvallisuuspalvelu oli vuonna 2003 pyytänyt lupaa terroristiepäiltyjen tuomiseen Liettuaan, mutta presidentti oli hylännyt pyynnön.

Lähteet: BNS, YLE Uutiset