1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Piikkimatot viedään käsistä

Rentouttaa, lievittää kipuja, auttaa nukahtamaan paremmin. Näin markkinoidaan tämän hetken ehdotonta hittituotetta, piikkimattoa. Maton suosiosta kertoo se, että kaupan hyllyiltä ne viedään käytännössä käsistä.

Kuva: YLE / Tuomas Hirvonen

Mitä ruotsalaiset edellä, sitä suomalaiset perässä. Ruotsissa piikkimattobuumi on jo hiipumaan päin, mutta meillä Suomessa matto on nyt in. Stressinhoitoon tarjolla olevat vaihtoehdot myyvät. Maton suosiosta kertoo se, että kaupan hyllyiltä ne viedään käytännössä käsistä. Muun muassa Oulun Stockmannilla on matoille varauslista.

Matoista löytyy monta hintatasoa. Halvimmillaan maton saa kuudellatoista eurolla, kalliimmista luksusmatoista pyydetään useita kymmeniä euroja. Mattoa suositellaan käytettävän säännöllisesti vähintään muutaman kerran viikossa, mutta parhaan tuloksen saa, jos piikkimattoa käyttää päivittäin. Matolla pitäisi maata 15-30 minuuttia kerrallaan.

Mielihyvähormonit liikkeelle

Jotkut käyttävät piikkimattoa suoraan paljaalle iholle, toiset lieventävät piikkien vaikutusta asettamalla väliin ohuen kankaan. Puuvillainen pyyhe tai vastaava pehmeä kangas sopii tarkoitukseen hyvin.

Piikkimaton vaikutus perustuu akupunktiopisteiden stimuloimiseen, se rentouttaa jännittyneet lihakset sekä rentouttaa mielen, luvataan esittelytekstissä. Moni unettomuudesta kärsivä vannoo maton nimeen. Uni maittaa ja stressi lievenee.

Piikkimattoa ei suositella raskaana oleville eikä verenvuototaudista kärsiville. Yleisohjeena on, että piikkimattoa uskaltaa käyttää, jos on terve.