1. yle.fi
  2. Uutiset

B. Virtasen piirtäjä Ilkka Heilälle Aurora-mitali

Sarjakuvataiteilija Ilkka Heilä on palkittu Varsinais-Suomen liiton Aurora-mitalilla. Päähänpotkittu arjen sankari B. Virtanen tuo perustelujen mukaan laman ja massairtisanomisten keskellä rämpivälle kansalle lohtua.

Ilkka Heilä
Niin kotona kuin töissäkin kaltoinkohdellun B. Virtasen piirtäjä Ilkka Heilä palkittiin Aurora-mitalilla.
Niin kotona kuin töissäkin kaltoinkohdellun B. Virtasen piirtäjä Ilkka Heilä palkittiin Aurora-mitalilla.© Ilkka Heilä / Bulls

Kaarinalaisen Heilän piirtämä sarjakuva B.Virtanen täyttää 20 vuotta ja sen suosio kasvaa vuosi vuodelta. Sarjakuva julkaistaan jo lähes 50 lehdessä, ja arjen sankarin 15 albumia on myyty yli 100 000 kappaletta.

Idea nimettömään konttoriin sijoittuvasta sarjakuvasta syntyi Ilkka Heilän työskennellessä postissa. Heilän varsinainen ura alkoi vuonna 1989, jolloin B.Virtasen tarina tuli jaetulle kakkossijalle Uusi Suomi-lehden kilpailussa.

Sarjakuvat saavuttavat maakuntahallituksen perustelujen mukaan sellaisia lukijaryhmiä, joille kirjojen lukeminen voi olla työlästä, kuten nuoret pojat. B.Virtanen on supisuomalainen antisankari, jonka huumori ammentaa suomalaisten kyvystä vitsailla vaikeuksien edessä. B.Virtasta sorretaan, mutta hän ei luovuta. Se tuo lohtua monelle yt-neuvottelujen ja massairtisanomisten keskellä.

- On hienoa, että meille tarjotaan kotimaista, korkeatasoista viihdettä, jota voi jopa kutsua taiteeksi. B.Virtanen kertoo meidän omasta kulttuuristamme ja arjestamme, lausui maakuntahallituksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Ilkka Heilälle myönnettiin Suomen sarjakuvaseuran Pekka Pupää–hattu vuonna 2006. Heilä valittiin 2009 vuoden kaarinalaiseksi. B.Virtanen -oheistuotteita valmistaa ja myy tehdasmyymälä Kuusistossa.

Varsinais-Suomen liitto myöntää vuosittain joulukuun maakuntavaltuustossa Aurora-mitalin henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle tunnustuksena työstä maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla.

Mitalia on jaettu vuodesta 1977. Mitali myönnettiin viime vuonna Turun yliopiston rehtorille Keijo Virtaselle. Aurora-mitalin ovat saaneet myös mm. Heli Laaksonen, Joel Hallikainen ja Carin Bryggman.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi