Seitsemän ehdokasta arkkipiispaksi

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan vaalin ehdokasasettelu on päättynyt tänään. Valitsijamiesyhdistykset ovat asettaneet ehdolle seitsemän ehdokasta.

vaalit
Eläkkeelle siirtynyt arkkipiispa Jukka Paarma.
YLE

Ehdolla ovat Turun Katariinan seurakunnan kirkkoherra Martti Hirvonen, Mikkelin hiippakunnan piispa, Seppo Häkkinen, Turun Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen, Turun arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen, Suomen Lähetysseuran johtaja Seppo Rissanen, Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen ja Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi.

Luterilaisen kirkon arkkipiispan valitsee kaikkiaan 1236 valitsijaa. Äänioikeus on Turun arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä hiippakuntavaltuuston ja seurakuntien maallikkovalitsijoilla. Lisäksi äänivaltaisia ovat kirkolliskokoukseen valitut pappis- ja maallikkoedustajat sekä tuomiokapitulien jäsenet.

Ensimmäistä kertaa äänestysoikeus on myös muiden hiippakuntien hiippakuntavaltuustojen jäsenillä.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli käsittelee perustamisasiakirjat ja ehdokasasettelun 30.12. pidettävässä istunnossa. Jos ehdokasasettelu ja ehdokkaiden kelpoisuus hyväksytään, laaditaan ehdokasluettelo, ja ehdokkaille arvotaan järjestysnumero numerosta 2 alkaen.

Arkkipiispan vaali helmikuussa

Vaali toimitetaan torstaina 18. helmikuuta klo 13 arkkihiippakunnan lääninrovastien kokouksissa ja muiden hiippakuntien tuomiokapituleissa pidettävissä kokouksissa.

Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä vaalikierroksella yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros järjestetään 11. maaliskuuta klo 13.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuussa.

Lähteet: YLE Satakunta