Viharikokset ovat yleistyneet

Väkivaltaa, nimittelyä, tai uhkailua internetin keskustelupalstalla nimimerkin takaa. Viharikokseen voi syyllistyä monin eri tavoin, mutta yhdistävänä tekijänä ovat voimakkaat ennakkoluulot.

Kotimaa
Maahanmuuttajia Puotinharjun ostoskeskuksessa.
Suurin osa poliisille ilmoitetuista viharikosepäilyistä oli rasistisia.YLE

Viharikos tarkoittaa rikosta, jonka motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys ryhmää kohtaan. Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan poliisille ilmoitettiin viime vuonna 859 viharikosepäilyä. Suurin osa ilmoituksista oli rasistisia rikoksia, joiden määrä on kasvanut 2000-luvulla tasaisesti. Ensimmäistä kertaa selvitykseen otettiin mukaan myös uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen ja vammaisuuteen liittyvät motiivit.

Viharikoksia tapahtuu paljon enemmän kuin niitä tilastoidaan. Vammaisfoorumin pääsihteerin Pirkko Mahlamäen mukaan viime vuonna ilmoitetut 28 vammaisiin kohdistunutta viharikosepäilyä eivät kerro koko totuutta.

- Tämä on se jäävuoren kärjen kärki, tämä 28. Olettaisin melkein, että käytännössä niitä on monikymmenkertaisesti enemmän.

Poliisille päätyvät viharikosepäilyt ovat usein niitä kaikkein rajuimpia. Osa ihmisistä kokee uhkaavaa nimittelyä liki päivittäin, jolloin rikosilmoitusten teko tuntuu turhalta. Vihaan ja ennakkoluuloihin törmää helposti myös internetissä. Osa viharikoksista vaietaan yksittäisten äärihenkilöiden tekeminä.

- Se on minusta aivan hirvittävää, että meidän yhteiskunnassamme voidaan sallia sellaista, tai että sitä voidaan mitenkään pitää jonkun yksilön tekona. Kun se kumminkin kohdistuu ja sillä osoitetaan vihaa koko ihmisryhmää kohtaan.

Hyökkäys työmatkalla

Helsinkiläinen Sari Loijas joutui kokemaan väkivaltaa, kun hänen opaskoiransa kimppuun hyökättiin kesken työmatkan.

- Yhtäkkiä huomasin, että koira heilahti jalkaani vasten, ja hetken kuluttua koira heilahti uudestaan ja vinkaisi. Kumarruin siinä vaiheessa tutkimaan mitä mahtaa tapahtua, niin huomasin, että siinä vilahti kenkä ja totesin, että koiraa potkitaan.

Loijas hämmentyi yllättävästä tilanteesta hetkeksi.

- Se oli tietysti aika pelottava tilanne. Siinä tilanteessa päällimmäisenä oli ajatus, että nyt täytyy saada koira nopeasti pois tästä paikasta ja turvaan.

Loijas ja hänen koiransa selviytyivät tilanteesta säikähdyksellä. Koiralle ikävät tilanteet saattavat aiheuttaa arkuutta, mutta hyvinkoulutettu opaskoira on säilyttänyt luottamuksensa ihmisiin.

Loijas kokee, ettei väkivalta kohdistunut vain koiraan. Kyseessä oli tilanne, jossa koiralla oli näkövammaisen tunnuksin merkityt työvaljaat päällään ja se oli selvästi tehtävässään.

- Tällaisissa tilanteissa kun joko minua tai koiraa vastaan hyökätään, niin taustalla on jonkinlaisia agressioita. Kukaan ihminen ei hyökkää toista ihmistä vastaan, ellei hän koe jotain agressiivista tunnetta tai vihaa.

Loijas ei muuttanut arkirutiinejaan välikohtauksen vuoksi. Opaskoira ohjaa edelleen askeleita työmatkalla.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne-Pauliina Rytkönen