Arkkipiispaksi seitsemän ehdokasta

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi pyrkii seitsemän ehdokasta. Tehtävää tavoittelevat muun muassa Mikkelin, Turun ja Oulun piispat. Nykyinen arkkipiispa Jukka Paarma jää eläkkeelle kesäkuussa.

Kotimaa

Valitsijamiesyhdistykset ovat asettaneet arkkipiispan vaaliin ehdokkaiksi nykyisistä piispoista Mikkelin hiippakunnan piispan Seppo Häkkisen, Turun arkkihiippakunnan piispan Kari Mäkisen ja Oulun hiippakunnan piispan Samuel Salmen.

Lisäksi ehdokkaiksi on asetettu Turun Katariinanseurakunnan kirkkoherra, rovasti Martti Hirvonen, Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen, Suomen Lähetysseuran johtaja Seppo Rissanen ja Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen.

Ehdokasasettelu päättyi maanantaina. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli hyväksyy ehdokasasettelun kuun loppuun mennessä ja arpoo ehdokkaille järjestysnumerot.

Valitsijamiehet äänestävät uudesta arkkipiispasta 18. helmikuuta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, toinen vaalikierros järjestetään 11. maaliskuuta.

Arkkipiispan valitsee 1 236 valitsijaa. Äänioikeus on Turun arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla, hiippakuntavaltuuston ja seurakuntien maallikkovalitsijoilla, kirkolliskokoukseen valituillla pappis- ja maallikkoedustajilla sekä tuomiokapitulien jäsenillä. Ensi kertaa äänioikeus on myös muiden hiippakuntien hiippakuntavaltuustojen jäsenillä.

Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuussa.

Lähteet: YLE Uutiset