Näin vältät pakkasenpuremat

Pakkanen paukkuu Suomessa tällä viikolla asteissa, joita on nähty joulukuussa viimeksi seitsemän vuotta sitten. Useiden lauhojen talvien jälkeen monet suomalaiset tarvitsevat jo muistutuksen oikeista keinoista kylmyyden torjumiseksi. Kylmyyden pitää parhaiten loitolla pukemalla päälleen useita väljiä ja ohuita vaatekerroksia.

Kotimaa
Kuurankukkia.
Arja Lento / YLE

Kylmää vastaan on syytä suojautua hyvin, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan joka kymmenes suomalainen on saanut elämänsä aikana vakavan paleltuman.

Oulun yliopiston, Työterveyslaitoksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tekemän tutkimuksen mukaan miehet palelluttavat itsensä naisia useammin. Ikä tuo mukanaan viisautta myös pakkaspukeutumisessa, sillä paleltumat vähentyvät 65 ikävuoden jälkeen.

Helposti itsensä palelluttavat luonnollisesti ulkotöitä tekevät, kuten maatalous- ja metsätöissä ahkeroivat. Paleltumisriski on kuitenkin suuri myös esimerkiksi opiskelijoilla ja työttömillä.

Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäisen kerran, että paleltumariskiä lisäävät monet yksilölliset tekijät, kuten sydämen vajaatoiminta, diabetes, masennus ja runsas alkoholinkäyttö.

Myös monet harrastukset, kuten vaellus ja pitkän matkan hiihto altistavat paleltumille.

Vuosittain vakavan kylmettymisen aiheuttamiin oireisiin kuolee Suomessa 40 - 70 ihmistä.

Ei voidetta naamaan

Paleltuman syntymiseen ei välttämättä tarvita edes pakkasta, vaan siihen riittää myös pitkä oleskelu tuulisessa ja kosteassa paikassa. Ihmisen iho on kuin lämpöpatterin pinta, josta siirtyy lämpöä ympäröivään ilmaan. Mitä kylmempi ulkoilma on, sitä enemmän iholta häviää lämpöä.

Kun lämpötila ihmisen ulkopuolella laskee, pyrkii ruumis pitämään elimistön ydinlämpötilan. Tämän seurauksena ihon verenkierto vähenee ja paleltuma iskee herkästi sormiin, varpaisiin, poskiin, korviin ja nenään. Näiden alueiden verenkiertoa pitää auttaa kovalla pakkasella suojaamalla ne.

Kovalla pakkasella kasvoja voi suojata esimerkiksi korkealla kaulurilla tai kommandopipolla. Kasvoja voi lämmittää aina välillä myös lämpimällä kädellä. Ihon normaali rasvakerros suojaa parhaiten kylmältä, joten kasvojen pesemistä ja ihovoiteita on syytä välttää ennen ulkoilmaan menoa. Pakkasvoiteiden sivelemistä naamaan ei nykyään enää suositella paleltumisriskin vuoksi.

Päälle kannattaa pukea monta väljää ohutta asustetta, sillä ne pitävät kylmän loitolla paremmin kuin yksi paksu vaate. Tämä johtuu siitä, että vaatekerrosten väliin jäävä ilma eristää hyvin lämpöä. Sormia ja varpaita pitää muistaa liikutella. Jalkineiden pitää myös olla väljät ja kuivat.

Ei viinaa, tupakkaa tai kahvia

Tupakointi ja alkoholi lisäävät paleltumariskiä. Nikotiini supistaa verisuonia. Alkoholi puolestaan avaa pintaverisuonet ja suurentaa lämmönhukkaa. Humala myös heikentää arviointikykyä ja estää tuntemasta kylmyyden.

Kovalla pakkasella virtsaneritys lisääntyy, joten on tärkeää juoda runsaasti etenkin lämpimiä juomia. Kahvia ei kuitenkaan kannata nauttia, sillä se lisää virtsaneritystä entisestään ja aiheuttaa nestevajausta.

Hengitysliiton mukaan hengityssairas oireilee pakkasella tavallista herkemmin. Keuhkoputket ahtautuvat, limaneritys lisääntyy ja infektiot iskevät. Sekä astma- että keuhkoahtaumapotilaat kärsivät kuivasta ja kylmästä ilmasta. Tutkimusten mukaan noin 80 - 90 prosenttia hengityssairaista kärsii pakkasesta.

Kylmintä seitsemään vuoteen

Maanantai oli tämän talven toistaiseksi kylmin päivä. Kittilässä mitattiin -29,2 astetta. Esimerkiksi Enontekiön Näkkälässä lämpötila oli iltakymmenen jälkeen jo -28,1 ja Sodankylässä -27. Hämeenlinnan Lammillakin pakkasta oli jo 23 ja Vihdissä 17,4 astetta.

Etelä- ja Keski-Suomessa pakkasta on tällä viikolla 15 - 20 astetta, Pohjois-Suomessa 15 - 25 astetta. Yhtä kylmää on ollut joulukuussa monta päivää peräkkäin viimeksi vuonna 2002.

Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuun puolivälissä vuorokauden alimmat lämpötilat ovat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa -5...-10 astetta, pohjoisosassa -10...-15 astetta ja Pohjois-Lapissa tavallisesti alle -15 astetta.

Joulukuun kaikkien aikojen pakkasennätystä ei vielä näillä lukemilla hätyytellä. Pielisjärvellä Lieksassa mitattiin 21. joulukuuta vuonna 1919 ennätyslukema -47 astetta.

Lähteet: YLE Uutiset