YK lähettää lisää tarkkailijoita Syyriaan

Turvallisuusneuvosto hyväksyi jopa 300 tarkkailija lähettämisen, vaikka tulitauon noudattaminen on selvästi keskeneräistä. Suomi lähettää kaksi tarkkailijaa.

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto on yksimielisesti päättänyt lähettää lisää tarkkailijoita Syyriaan. Turvallisuusneuvosto hyväksyi jopa 300 tarkkailijan lähettämisen Syyrian tulitaukoa valvomaan.

Turvallisuusneuvoston päätöslauselman mukaan tarkkailijajoukon lähettäminen on YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin vastuulla. Ban päättää tarkkailijoiden lähettämisestä, mikäli Syyrian turvallisuustilanne sen sallii.

Turvallisuusneuvosto totesi lauselmassa, että tällä hetkellä tulitauon noudattaminen ja väkivaltaisuuksien lopettaminen on sekä hallituksen että opposition osalta "selvästi keskeneräistä".

Syyriassa on jo seitsemän tarkkailijan pieni etujoukko ja ensi viikolla maahan tarkoitus saada 30 hengen ryhmä. YK on pyytänyt Suomelta alustavasti tarkkailijoita niin etujoukkoon kuin myöhemmin lähetettävään varsinaiseen sotilastarkkailijaryhmään.

Suomi irrottaa aluksi kaksi tarkkailijaa YK:n Lähi-idän UNTSO-operaatiosta perusteilla olevaan tarkkailijaoperaation valmisteluosastoon.

YK yrittää saada yli vuoden kestäneen verenvuodatuksen loppumaan Syyriassa. Syyrian hallinnon vakuutteluista huolimatta sekä hallituksen joukot että aseistetut ryhmät ovat rikkoneet tulitaukoa toistuvasti.

Lähteet: Reuters, AP, AFP