1. yle.fi
  2. Uutiset

Juutalaisvastaisen pormestarin nimi pyyhitään Wienin katukuvasta

Wienin tunnetuimpiin katuihin kuuluvan Ringstraßen yksi osa kantaa tällä hetkellä juutalaisvastaisen pormestarin Dr. Karl-Luegerin nimeä. Jatkossa pormestarin nimi pyyhitään pois katukuvasta, kertoo BBC.

Ulkomaat

Ringstraße on Wienin vanhaa kaupunkia reunustava ympyrän muotoinen katu.

Karl Lueger toimi Wienin pormestarina vuosina 1897 - 1910. Pormestarina ollessaan Lueger teetti lukuisia parannuksia kaupungin infrastruktuuriin, kehitti joukkoliikennettä ja paransi sosiaaliturvaa. Hän oli karismaattinen ja suosittu johtaja, joka tunnettiin lisänimellä Komea-Karl.

Toisaalta Lueger antoi kasvot modernille poliittiselle antisemitismille ja toimi nuoren Adolf Hitlerinkin innoittajana. Luegerin juutalaisvastaisuus oli niin tunnettua, että kun hänet valittiin ensi kertaa pormestariksi vuonna 1895, keisari Frans Joosef I kieltäytyi hyväksymästä valintaa. Keisari antoi periksi vasta kahden vuoden taivuttelun ja painostuksen jälkeen.

Nimestä närää

Ringstraßen osa nimettiin Dr. Karl Lueger-Ringiksi vuonna 1934. Monia antisemitistisen pormestarin nimi katukuvassa on närästänyt senkin takia, että Karl Luegerin nimeä kantavalla katuosuudella sijaitsee Wienin tunnetuimpia rakennuksia, muun muassa Itävallan kansallisteatteri Burgtheater, joka on yksi Euroopan suurimmista teattereista, sekä Wienin yliopiston päärakennus.

Vuosien kädenväännön jälkeen kaupunki onkin päättänyt vaihtaa Dr. Karl Lueger-Ringin Universitätsringiksi yliopiston mukaan. Kaupungin edustajien mukaan kadunnimen vaihtaminen on epätavallinen ele, sillä nimet heijastelevat Wienin historiaa niin hyvässä kuin pahassakin. Tässä tapauksessa kaupunki oli kuitenkin valmis poikkeukseen.

Muun muassa monet juutalaisjärjestöt ja vasemmistopuolueet ovat kehuneet päätöstä. Äärioikeisto taas on tuominnut aikeen.

Täysin ei Komea-Karl Wienin katukuvasta kuitenkaan poistu, sillä hänen nimeään kantava Dr. Karl Lueger Platz -aukio saanee säilyttää nimensä.

Lue seuraavaksi