Livonsaaren muutto Maskusta Naantaliin nostattaa tunteita

Maanantai-iltana ratkeaa kiista siitä, saavatko Askaisten Livonsaaret asukkaat irtautua Maskusta ja liittyä osaksi Naantalia. Sekä Maskun että Naantalin valtuustot ratkaisevat kantansa tunteita kuumentavassa kiistassa.

Masku
Kauppias Pekka Puurunen kuullosteli kassalla kiivasta keskustelua.
Kauppias Pekka Puurunen kuullosteli kassalla kiivasta keskustelua.YLE / Lassi Lähteenmäki

Yli 140 Livonsaaren asukasta on allekirjoittanut adressin saarten liittämistä osaksi Naantalin kaupunkia. Se on yli 90 prosenttia asukkaista.

Asukkaiden mielestä Naantali olisi sijainniltaan ja palveluiltaan Maskua parempi vaihtoehto. Naantalin kaupunginhallitus kannattaa Livonsaaren liittämista osaksi kaupunkia, mutta Maskun kunnanhallitus puolestaan vastustaa sitä.

Livonsaaren kyläkaupalla keskustelu on viime päivinä käynyt kiivaana, ja tiskillä on trampannut kauppias Pekka Puurusen mukaan asiakkaiden ohella lehtimiehiä melkein jonoksi asti.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Lasse Saarinen perustelee muuttohaluja palvelujen läheisyydellä.

- Velkua ja nykyinen Naantali; sieltä löytyy kaikki ne palvelut, joita me muuten joudutttaisiin hakemaan kauempaa. Jos me lähdemme tähän mukaan, niin silloin olemme tukemassa Velkuan palveluiden säilymistä, toteaa Saarinen.

Nuorempaa livonsaarelaispolvea edustava, yhetisökylässä asuva Esa Aro-Heinilä komppaa vieressä.

- Nykypäivänä kun ollaan täällä jossain peränurkalla niin väistämättä joutuu palvelua hakemaan jostain, yleensä autolla, ja olisi tärkeää, että saman matkan varrella voisi hoitaa muitakin asioita. Naantalissa tämä onnistuu huomattavasti paremmin kuin Maskussa, ja Naantali on myös lähempänä.

Kalastaja Seppo Lehtinen taas haluaisi pysyä Maskussa, kun siihen juuri liityttiin Askaisten naimakaupan myötä.

- Olen sitä mieltä, että nyt kannattaa vähän aikaa odottaa mihin tämä Maskussa olo kehittyy, ettei nyt heti ruvettais änkeämään Naantalin suuntaan!

Palveluiden paremmuudesta kahta kantaa

Maskun valtuustossa istuva Mika Raukunen toteaa, että helpolla tunteita jo ennakkoon kuumentanut päätös ei tule syntymään.

- Valtuutettuina olemme niin vahvasti kiinni taloudessa. Joutuisimme antamaan Livonsaaren suurinpiirtein ilmaiseksi Naantalille, ja saadaanko sieltä mitään takaisin, on eri asia. Mielestäni kannattaisikin miettiä, miksi emme tekisi yhteistyötä!

Raukusen mukaan esimerkiksi Velkuan yhteispalvelupiste Kummelin palvelut kyettäisiin turvaamaan yhteistyöllä ilman kuntarajojen muutosta, kunhan asioista vain neuvoteltaisiin. Hän myöntää, että Maskun "hallintokaudella" livonsaarelaisten palvelut ovat huonontuneet lakkautetun kirjaston verran, mutta tuskin niitä palveluita Naantalikaan takaisin toisi.

Vastapuolella oleva kyläyhdistyksen Lasse Saarinen tuhahtaa, etteivät livonsaarelaiset ole kirjaston lakkautuksesta niin käärmeissään, vaan toivovat, ettei kyläläisten kantaa jyrättäisi kaukana tehdyillä päätöksillä.

- Täällä ei ole kukaan odottamassa, että Naantali on meille aurinko! Tässä on kysymys ihan arjen elämästä, ja arjen elämää sä Mika et vaan sieltä Lemusta saakka ymmärrä, murjaisee Saarinen.

- En varmaan tunnekaan; en ole livonsaarelainen. Mutta mielestäni täytyy ihan oikeasti miettiä, miten Naantali pystyy palveluita tarjoamaan. Miten käy vaikkapa terveyspalveluiden tai koulujen? Missään näkemissäni luonnoksissa ei ole puhuttu mitään palveluista, on puhuttu vain rahasummista, vastaa Rahkunen.

Myös Lemun - Askaisten eläkkeensaajia edustava Lasse Saarinen pitää Maskussa pysymistä turvallisempana.

- Maskun vanhusneuvostossa on näitä käsitelty paljon, ja jos ne kaikki toteutuvat, niin terveyspalvelut paranevat aika huomattavasti Maskussa.

Se ei lämmitä kyläyhdistystä vetävää täyskaimaa.

- Käyn viikottain, jopa kahdesti viikossa vanhempieni kanssa terveydenhoitajan pakeilla Maskussa, ja ajan 34 kilometriä, kun Naantalissa pääsisin kahdeksalla kilometrillä. Mikä se minun hiilijalanjälkeni on nyt, heittää Lasse Saarinen retorisen kysymyksen toiselle Lasse Saariselle.

Lähteet: YLE Turku