75-vuotias nainen tuomittiin raipaniskuihin Saudi-Arabiassa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vetoaa Saudi-Arabian viranomaisiin, jotta ne eivät panisi täytäntöön 75-vuotiaalle naiselle ja kahdelle nuorehkolle miehelle langetettua raipparangaistusta. Rangaistukset langetettiin sukupuolia tiukasti erottelevan lainsäädännön rikkomisesta.

Ulkomaat

Saudi-Arabian uskonnollinen poliisi pidätti 75-vuotiaan naisen ja kaksi miestä viime vuonna. Puolustuksen mukaan miehet olivat tuomassa leipää iäkkäälle naiselle, kun uskonnollinen polisi iski. Saudi-Arabian islamilaisen lain tulkinnan mukaan miehet ja naiset saavat olla läheisesti tekemisissä toistensa kanssa vain jos he ovat lähisukulaisia tai aviopuolisoja. Yksi miehistä yrittikin puolustautua sillä, että hän oli sukua naiselle, joka oli jopa imettänyt häntä pienenä. Tämä ei kuitenkaan vakuuttanut Saudi-Arabian oikeuslaitosta.

75-vuotias nainen ja yksi nuoremmista miehistä tuomittiin 40 raipaniskuun. Toiselle miehelle langetettiin 60 raipaniskun tuomio. Lisäksi syytetyt tuomittiin vankeuteen muutamaksi kuukaudeksi.

Saudi-Arabiassa käytetään yleisesti raipparangaistusta. Tuomioistuimet voivat tuomita jopa tuhansiin raipaniskuihin. Syytetty ruoskitaan tavallisesti useaan eri otteeseen parin viikon välein. Aiemmin tänä vuonna murhasta epäilty mies tuomittiin Amnestyn tietojen mukaan 40 000 raipaniskuun.

Lähteet: YLE Uutiset