1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköä riittää pakkaskaudella

Suomessa käytettävissä oleva sähkö näyttää tällä hetkellä riittävän hyvin. Talven huipputeho saavutettiin aamulla, kun tunnin keskikulutus nousi 13 500 megawattiin. Sähkön riittävyyden taustalla on teollisuuden sähköntarpeen vähentyminen taantuman seurauksena.

Kotimaan uutiset
Raila Paavola / YLE

Sähkön kantaverkosta vastaavan Fingridin suunnittelupäällikön Timo Kaukosen mukaan sähköä riittää kaikille tilaajille.

- Voimalaitoksiin voi tietysti tulla häiriöitä tai vikoja. Samoin sähkönjakelussa paikalliset häiriöt ovat aina mahdollisia, Kaukonen muistuttaa.

Huipputunteina jaettavasta sähköstä noin 11 000 megawattia on tuotettu Suomessa. Noin 2 500 megawattia tuodaan muualta. Tuonnista noin 1 500 megawattia tulee Venäjältä.

Taantuma on helpottanut sähkönsaantia

Taantuma on vähentänyt sähkönkulutusta keskimäärin noin tuhannella megawatilla. Tehtaita ja tuotantolaitoksia on suljettu ja niiden tuotantomääriä vähennetty. Samaan aikaan sähköntuotantokapasiteetti on säilynyt lähes ennallaan.

Juuri nyt Suomessa ollaan hyvin lähellä teoreettista sähkönkulutushuippua. Fingrisd arvioi huipputehoksi noin 14 100 megawattia. Vielä pari vuotta sitten vastaava arvio oli noin tuhat megawattia enemmän.

Sähkön hintaan kotitalouksille pakkaskaudella ei ole juuri vaikutusta. Lauhemmat jaksot tasaavat sähkön hintapiikkejä.

Keskimäärin sähkö on hieman kalliimpaa talvella kuin muina vuodenaikoina kysynnän ja tarjonnan lakien vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi