Poroerotukset myöhässä Ylä-Lapissa

Vätsärin paliskunnassa Inarissa poroerotukset alkoivat vasta joulukuun puolivälissä. Paliskunnan poroisännän mukaan erotukset alkoivat viikkoja tavallista myöhemmin erikoisten keliolosuhteiden vuoksi.

Kotimaa
YLE / Maiju Saijets

- Normaalisti aloitamme marraskuun puolivälissä, mutta nyt pari edellistä talvea on mennyt tuohon kuun vaihteeseen ja tänä vuonna meni joulukuun puolelle.

Semenoffin mukaan porojen kokoamista erotuksiin ja teurastusten aloittamista ovat hidastaneet alkutalven kelit.

- Jäät ovat olleet heikot, ja on ollut suvikelejä. Vasta viime viikolla on porojen kanssa päässyt kulkemaan jokien ja järvien yli, Semenoff sanoo.

Suurimmassa osassa paliskuntia teurastukset ovat hyvällä mallilla, vaikkakin pari viikkoa myöhässä.

Paliskuntain yhdistyksen porotalousneuvojan Anna-Leena Jänkälän mukaan poronhoitoalueen etelä- ja keskiosissa erotuksissa on käytetty jo noin 70 - 80 prosenttia poroista.

Kelejä ihmetelty myös muualla

Erikoisia keliolosuhteita on ihmetelty myös Keski-Lapissa, jossa pysyvän lumen satoi maahan jo lokakuussa.

- Lumi tuli sulaan maahan ja sitten siihen on myöhemmin tullut jääkerros päälle. Paikoin porot tuntuu lopettaneen kaivamisen, koska maa haiskahtaa tunkkaiselta. Ei ne semmosta tykkää kaivaa, Alakylän paliskunnan poroisäntä Antti Kantola toteaa.

Alakylässä poroerotukset ovat pääosin jo ohi tälle talvelle. Poroista noin 80 prosenttia on käsitelty ja teuraista noin 90 prosenttia saatu.

Myös Kuivasalmen paliskunnassa harmitellaan alkutalven lauhoja kelejä.

- Porot alkaa kerääntymään tarhoihin ja ruokintapaikoille, koska lumessa on kova jääkerros, jonka läpi ne eivät pääse kaivamaan, poroisäntä Ari Puljujärvi sanoo.

Teurastusten myöhästyminen näkyy tilipussissa

Poronhoitajien tavoite on, että suurin osa teuraista on myyty ennen vuoden vaihdetta. Vätsärin paliskunnassa tavoite jää myös tänä vuonna saavuttamatta. Matti Semenoff harmittelee tilannetta.

- Jos pakkaset tulee niin teurasporojen paino putoaa. Etelä-paliskunnissa jo lopettelevat ja meillä vasta aloitellaan, niin teurasporojen painossahan se näkyy.

Vätsärin paliskunnassa teuraiden keskipaino oli viime vuonna noin 17 - 18 kiloa. Koko poronhoitoalueella teuraiden keskipaino pyöri 22 - 23 kilon paikkeilla.

Hinta viime vuoden tasossa

Paliskuntain yhdistyken arvion mukaan poronhoitoalueella teurastetaan tänä vuonna noin 100 000 poroa, joista saadaan lihaa noin 2 miljoonaa kiloa.

Poronlihan hinta on pysytellyt suunnilleen viime vuoden tasossa. Anna-Leena Jänkälän mukaan arvonlisäverollinen hinta vaihtelee 7,20 ja 7,70 euron välillä.

- Tänä vuonna teuraat ovat olleet pääosin hyviä ja hintakin on kohdillaan, Jänkälä toteaa.

Lähteet: YLE Lappi / Maiju Saijets