Syyriaan lähtevien suomalaistarkkailijoiden valmennus pian käyntiin

Syyria-operaatioon osallistuu yhteensä 10 suomalaista sotilastarkkailijaa. Näistä kahdeksan tulee Suomesta. He kokoontuvat maanantaina Säkylään valmennusta varten.

kansannousut
Everstiluutnantti Erkki Pekonen ja muita YK:n tarkkailijoita.
Youssef Badawi / EPA

Kaikkiaan kymmenen suomalaistarkkailijaa osallistuu YK:n Syyrian tarkkailuoperaatioon. Kaksi tarkkailijaa siirtyy Damaskokseen Golanilta UNTSO:n palveluksesta. Toinen heistä on jo Syyriassa, toinen siirtyy alueelle myöhemmin. Suomesta Syyriaan matkustaa kahdeksan tarkkailijaa.

YK päättää viime kädessä suomalaistarkkailijoiden tulevan sijoituspaikan.

- Suomalaistarkkailjoita lähtee yhteensä kymmenen. Tämä luku koskee Syyria-operaatiota. Sitten on eri asia, että nämä UNTSO:sta siirtyvät saattavat tulla korvatuiksi, mutta he eivät kuitenkaan liity Syyria-operaatioon, selvittää ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Suomesta lähtevät upseerit kokoontuvat valmennukseen Porin prikaatiin Säkylään maanantaina lentääkseen mahdollisesti 4. toukokuuta Syyriaan.

- Olen irrottamassa yhden rivitarkkailijana toimivan suomalaisen reservin upseerin ensi viikon alussa Syyrian operaatioon, ja toinen suomalainen kapteeni on lähdössä Syyrian puolelta, Israelin Tiberiaksesta UNTSO:n tarkkailijaryhmää johtava everstiluutnantti Jukka Honkanen kertoi Yle Uutisille lauantai-iltana.

Yksi kutsun lauantaina saanut on kokenut sotilastarkkailija, everstiluutnantti evp Rolf Kullberg.

- Porin prikaatin kriisinhallintakeskuksessa meillä on ohjelmassa terveystarkastukset ja passiasiat, sekä ilmeisesti jonkinlainen operaatioon perehdyttäminen, mitä se ikinä onkaan, kertoo Kullberg.

Kullberg toimii puolustusvoimain kansainvälisessä keskuksessa YK:n sotilastarkkailijakurssien pääopettajana.

- Meitä on joukossa kaksi evp-upseeria, ja muut kahdeksan ovat niin sanottuja rivitarkkailijoita. Kaikilla on kokemusta Lähi-idästä, onpa eräs heistä kotiutunut UNTSO:sta vasta tämän vuoden maaliskuussa.

- Kaikkein hauskinta on tässä se niukka tieto, että jotain me menemme tekemään jonnekin. Muuta tietoa ei ole. Katsotaan sitten, mitä eteen tulee – mutta meille kaikki käy.

Kullbergille Syyrian operaatio tuskin näyttää vaarallisemmalta kuin Libanonin sota kesällä 2006, jolloin hän toimi siellä olevien UNTSO:n tarkkailijoiden komentajana ja menetti Israelin ilmaiskussa yhden miehistään, kapteeni Jarno Mäkisen.

- Tietyt riskit on aina olemassa. Kuulin UNTSO:n kavereiltani Damaskoksesta, että Syyriassa liikkuu nyt aseistettuja rosvolaumoja, jotka käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Jos yksinäinen aseeton tarkkailijatukikohta ryhmitetään kauas asutuksesta, niin se voi olla potentiaalinen kohde, Kullberg toteaa.

Hän on aikaisemmin toiminut YK:n tarkkailijana Golanilla vuonna 1988 - 1989 ja sen jälkeen Makedoniassa, Kosovossa ja Libanonissa.

- Miinoja ilmeisesti ei ole käytetty kovinkaan paljon, mutta joissakin kaupungeissa on sisääntuloteitä yritetty sulkea ansoituksilla, mikä tietenkin on huolestuttavaa. YK:lta tulevasta mahdollisesti panssaroidusta ajoneuvokalustostakaan ei ole vielä tietoa.

Lähteet: Yle Uutiset / Rauli Virtanen