Ministeri ehdottaa jälleen ehdotonta jaksoa ehdollisiin tuomioihin

Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää suurena epäkohtana sitä, että ehdollisen ja ehdottoman vankeustuomion välillä on liian suuri harppaus.

Kotimaa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ehdottaa jälleen ehdotonta jaksoa ehdollisiin tuomioihin, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen. Henriksson on väläyttänyt samaa ajatusta aiemmin viime elokuussa Yle Uutisten haastattelussa.

Henrikssonin mukaan nykyisen rikoslain suurimpana epäkohtana on liian suuri harppaus ehdollisen ja ehdottoman vankeuden välillä.

Sunnuntaisuomalainen kirjoittaa, että oikeusministeriö selvittää parhaillaan mahdollisuutta lisätä ehdoton jakso pidempiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Hallitusohjelman mukaisesti selvitetään myös eri rikoksista saatavien tuomioiden keskinäisiä suhteita. Esimerkiksi väkivalta- ja seksuaalirikoksista annetaan usein lievempiä tuomioita kuin talousrikoksista.

Suomessa annetaan vuosittain yli 20 000 vankeustuomiota, joista yli 15 000 on ehdollista. Nykyään alle kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdollisena tuomiona.

Ehdollisten tuomioiden muuttaminen vaatisi uuden lain, josta päättää lopulta eduskunta.