1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iran aikoo kopioida USA:n vakoilulennokin

Tutkassa näkymätön RQ-170 Sentinel -kone putosi joulukuussa lähelle Afganistanin rajaa. Iran on jo tiedostojen purkamisen loppuvaiheessa.

Ulkomaat

Iranin asevoimat aikoo rakentaa kopion yhdysvaltalaisesta vakoilulennokista, joka putosi maahan joulukuussa. Iranilaiskenraali sanoo, että koneen tietokoneiden salausjärjestelmät on purettu.

Miehittämätön ja tutkassa näkymätön RQ-170 Sentinel -kone putosi joulukuussa lähelle Afganistanin rajaa.

Iranin vallankumouskaartin komentaja, kenraali Amir Ali Hajizadeh sanoo maallaan jo olevan kaikki tiedot koneen komponenteista ja tietokoneohjelmista. Tiedostojen purkaminen on loppuvaiheessa, hän sanoo.

Vakoilulennokki aiotaan kopioida. Kenraalin mukaan Iran on jo saanut paljon kyselyitä koneeseen liittyen, erityisesti Venäjältä ja Kiinasta.

Koneen valmistanut Lockheed Martin -yhtiö sanoo, ettei Iran saa koneesta todennäköisesti mitään erityisen arvokasta tietoa. Uutistoimisto Reutersin mukaan suurin teknologinen salaisuus lienee koneen pintarakenne, joka häivyttää tutkasignaalit.

RQ-170 on ollut laajalti käytössä Afganistanissa ja Pakistanissa vuodesta 2010 lähtien. Koneita käytettiin tiettävästi myös Osama bin Ladenin surmaamiseen johtaneessa operaatiossa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi